Obvestilo

V Logatcu višja turistična taksa

Logaški svetnice in svetniki so se danes sešli še na zadnji redni seji v tem mandatu in med drugim po skrajšanem postopku sprejeli Odlok o turistični in promocijski taksi v Občini Logatec ter dali soglasje h kandidaturi za vpis Klasičnega krasa na seznam svetovne dediščine pri Unescu.

V skladu s februarja letos spremenjeno novelo Zakona o spodbujanju razvoja turizma lahko občine določijo turistično takso do višine 2,5 evra, novost pa je promocijska taksa, ki se obračuna poleg turistične in znaša 25 odstotkov slednje. Za Logatec predlagano turistično takso v višini 2 evra so svetniki potrdili, čeprav so se v razpravi pojavljali pomisleki, da gre za neupravičeno višanje te dajatve, češ da je treba najprej poskrbeti za razvoj turizma in šele potem višati ceno.

»Planinsko polje kot tipično kraško polje leži v občinah Postojna in Logatec in ta del, ki sega v Logatec, je ena izmed enot, ki jih je strokovna delovna skupina prepoznala kot potencialno, izjemno univerzalno vrednost Klasičnega krasa,« je pojasnila Dr. Rosana Cerkvenik iz Parka Škocjanske jame, ki koordinira priprave kandidature za vpis Klasičnega krasa na Seznam svetovne dediščine pri Unescu »Gre za eno samo enoto, to je klasični kras, imamo pa tri kraška polja iz skupine kraških polj, in sicer Cerkniško polje oz. jezero, Planinsko polje in Pivška presihajoča jezera.  Imamo še sistem jam, ki se navezuje na kraška polja in območje okrog kraških  polj.«

Uspešen vpis oz. kandidatura bi za Slovenijo pomenila peti vpis na seznam svetovne dediščine, danes imamo štiri, za občino Logatec pa bi to bilo priznanje, da so domačini skozi stoletja znali pravilno uporabiti kraška polja oz., da niso prekoračili teh naravnih danosti, ki jih ta polja nudijo, pravi dr. Cerkvenikova.

Kandidaturo naj bi oddali januarja 2019, postopek evalvacije pa traja približno leto in pol. Junija 2020 bo znan predlog Svetovne zveze za varstvo narave, ki ga posreduje Centru za svetovno dediščino oz. njegovemu odboru, ki o kandidaturi dokončno odloči.

»Naredili smo vse, izpolnili smo poglavja, zdaj pa je delo na evelvatorjih oz. na nas, da kandidaturo oddamo.,« še dodaja.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja