Obvestilo

V Loški dolini vse pogostejša srečanja z medvedi

Obiski medvedov na dvoriščih, v vrtovih in sadovnjakih v naseljih v Loški dolini so v minulih dneh postali tako rekoč vsakdanji, je poročal Radio Slovenija.  Kosmatinci so že precej domači, a k sreči večjih težav do zdaj še niso povzročili. A srečanje z medvedom ne samo da ni prijetno, ampak se lahko tudi slabo konča. In domačini se tega bojijo.

Smeljevo naselje v Ložu imajo ta teden rednega medvedjega obiskovalca. V nekaterih primerih se medvedje zadovoljijo predvsem s sadjem, na eni od kmetij v Iga vasi pa je žival povzročila kar konkretno gospodarsko škodo, saj je raztrgala več kot 40 senenih bal. Država bo oškodovancem povrnila po pičlih pet evrov za vsako, čeprav je škode neprimerno več.

Bolj kot škoda, ki jo povzročajo medvedje, pa domačine skrbi varnost šolarjev in drugih ljudi, ki se peš odpravljajo po opravkih.

Župan Loške doline Janez Komidar je prepričan, da je medvedov, ki se klatijo naokoli, preveč.

Srečanja ljudi z medvedom so vse pogostejša tudi zato, ker se medved človeka ne boji več. »Ko pa se bodo začele pojavljati žrtve, bo za ukrepanje prepozno,« dodaja Komidar, ki je prepričan, da so medvedje v strnjenih naseljih lahko nevarni, zato meni, da jih je treba odstraniti.  O tem naj bi se pogovorili na sestanku na ministrstvu za okolje in prostor,  predvidoma na začetku oktobra.

  1. Š., B. M. K.

Foto: kocevje.si

Ne spreglejte

Večer folklore v Cerknici

Kulturni dom v Cerknici je sinoči gostil Območno revijo folklornih skupin in poustvarjalcev glasbenega izročila …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja