Obvestilo

V Notranjskem muzeju Postojna odlično uspel prvi družinski festival Mesto krasa

V Notranjskem muzeju Postojna so v petek, 25. avgusta 2023, odprli prvi družinski muzejski festival, poimenovan MESTO KRASA – KRASno družinsko raziskovanje. Ob 18. uri so program pričeli z otroško predstavo Zaobljuba reki, ki sta jo pripravila Alja in Peter iz dua Čarovniški blues. Predstava z elementi lutkovnega gledališča in glasbenimi vstavki, pri kateri so otroci tudi aktivno sodelovali ima naravovarstveno vsebino in opominja na pomen voda ter njihovo zaščito in ohranjanje za prihodnje rodove. 

 S stand up komikom po muzeju

Odrasli so prišli na svoj račun ob 19. uri, ko jih je po stalni razstavi Muzej krasa popeljal malo drugačen “kustos” – stand up komik Matic Kokošar, ter na predavanju sodelavca z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, Ciryla Mayauda. Slednji je predstavil pretakanje podzemnih voda na krasu, konkretneje izsledke projekta “Karakterizacija kraških vodonosnikov v regionalnem in lokalnem merilu: primer zaledja vodnega vira Malni”.

Noč v muzeju za otroke

Hkrati s programom za odrasle pa se je ob 19.30 začela tudi Noč v muzeju za otroke. Poleg spoznavanja veščin preživetja v naravi so z otroci uspeli zakuriti pravi taborni ogenj, se posladkali z Jakobovo torto in si za zaključek ogledali še animirani film.

Sobotno dopoldne med pticami, v jamah, z gasilci …

Sobotno dogajanje smo začeli že zgodaj- z otroki, ki so prespali v muzeju celo s pravim slovenskim zajtrkom- saj so različni ponudniki in organizacije prve obiskovalce pričakali že ob 9. uri. Za aktivno dopoldne so poskrbeli Dina Pivka, TD Hotedršica, Notranjski regijski park in Blaž Blažič z opazovanjem ptic; Planinska jama s prikazom jamarske opreme in jamarstva; Andreja Lapajne, s poslikavami obraza; Tibor Rep s kuharsko delavnico; Narodni muzej Slovenije z delavnico mečevanja; PGD Postojna s pravim gasilskim poligonom; Društvo Kašča s kaligrafijo in prikazom viteške opreme; grad Prem z delavnico izdelave cvetja ter Dom na krasu, ki je otrokom predstavil ustvarjanje izdelkov iz gline. Gostinski ponudniki, natančneje kmetija Hudičevec s štruklji, Polona Česnik s kraškim pršutom in sirom ter kavarna Siesta z Jakobovo torto pa so razvajali naše brbončice!

Z odličnimi vtisi v svetlo prihodnost festivala

S festivalom, ki ga je Notranjski muzej organiziral v sodelovanju z enoto Turizem so zelo zadovoljni, v kar so jih prepričali predvsem odzivi gostov, ponudnikov in nenazadnje dober obisk. Gre za prvi tovrstni muzejski dogodek, namenjen posebej družinam in aktivnemu “doživljanju kulture”, ki ga je muzej organiziral neposredno na svoji lokaciji in upajo, da bo postal tradicionalen.

Občina Postojna, Notranjski muzej Postojna, Uredništvo NzN

Foto: Alen Franetič

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja