Obvestilo

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki je razturala glasbeno sceno!

V petek, 1. decembra 2023 so odprli posebno muzejsko postavitev, poimenovano »Rock Postojna«. Gre za razstavo o zgodovini rock glasbe na Postojnskem, katere zamisel se je porodila kustosu zgodovinarju Tinetu Kaluži, ki je tudi sam po duši velik glasbeni navdušenec, poznavalec glasbene zgodovine in bobnar v rock skupini.

Po Novem mestu tudi v Postojni rock v muzeju

Razstava je posebna iz več razlogov – gre za prvo takšno razstavo v pokrajinskem muzeju, ki se je do sedaj v veliki meri ukvarjal s krasom, življenjem človeka na tem območju in njegovo zgodovino. Tema, ki obravnava razvoj glasbe, še posebej rock glasbe (!) je zato za muzej povsem nova. Nadalje pa gre za novost tudi na Postojnskem  prostoru, saj gre za prvo pregledno razstavo razvoja rock scene na tem območju..

Zgodbe z domačih in svetovnih odrov

Posebno težo dajejo razstavi poleg velike zbirke fotografij in plakatov, ki segajo vse do začetka postojnskega rocka v 60-ih letih, tudi osebne zgodbe ljudi; rokerjev in rokeric, glasbenikov in drugih ustvarjalcev. Avtor razstave jih je zbral skoraj sto ter prav na podlagi osebnih izkušenj; pripovedi z lokalnih, nacionalnih in svetovnih odrov; anekdot in pričevanj ter dogodivščin iz backstage-ov, iz njih ustvaril izjemen dokumentarni mozaik. Slednji je svoj vrh dosegel tudi v istoimenski knjigi, ki je izšla ob razstavi.

Rockerska simbolika

Pomembno simboliko, povezano z zgodovino rocka, nosi tudi grafična podoba razstave. Barve, ki so bile uporabljene v njeni zasnovi izhajajo namreč iz rock obdobja v 60., 70., 80. in 90. letih. Barvna študija in paleta barv pa je bila pripravljena na podlagi originalnih plakatov, ki so predstavljeni tudi na razstavi. Simbol razstave pa poleg barv predstavlja tudi ilustracija priznanega akademskega umetnika iz Postojne – Leona Zuodarja »Leleta«. Slednji je na podlagi zgodb iz postojnske rock scene pripravil ilustracijo banda, ki je tako star, da se je zarastel skupaj.

Rock v Postojni živi naprej

Muzej je tako z vključevanjem raznovrstnih akterjev v pripravo razstave izjemno razširil svoja obzorja, vsebino in nenazadnje tudi publiko. Rock v Postojni živi še naprej, z njegovo razstavo pa nagrajujemo bogato in dragoceno preteklost, ki so jo ustvarile postojnske legende!

Notranjski muzej Postojna / Uredništvo NzN

Foto: Alen  Franetič

 

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja