Obvestilo

V novem šolskem letu šole in vrtec v Postojni cenejši

Postojnski svetniki so na včerajšnji seji  ob poročilu o poslovanju  osnovnih šol in vrtca v Postojni med drugim razpravljali tudi o znižanju stroškov  le-teh. Zvonko Černač, SDS, je namreč opozoril, da so se življenjski stroški v občini v zadnjih petih letih zrasli kar za 40 odstotkov, kar predvsem za starše vrtčevskih in šoloobveznih otrok pomeni precejšnje poslabšanje socialnega položaja.

Ravnateljice: Porabimo toliko, kot dobimo

Nižanje stroškov je po mnenju ravnateljic osnovnih šol in vrtca (na vodilni fotografiji), katerih ustanoviteljica je Občina Postojna, praktično nemogoče in bi dodatna obremenitev v tej smeri bi pomenila krčenje programov v smislu, da otroci dnevov dejavnosti ne bi mogli preživljati npr. v glavnem mestu, na Obali, Gorenjskem ali v Prekmurju. »Porabimo toliko,  kot dobimo in vsa dobljena sredstva porabimo namensko,« so med drugim opozorile ravnateljice.

Znižanje cen da, a ne na račun kakovosti izobraževanja

Medtem ko je Zvone Černač predlagal, da bi se položnice v vrtcih in šolah s prihodnjim šolskim letom znižale za deset odstotkov, so bili svetniki mnenja, da je treba prej pripraviti analize oziroma pregled stroškov in poiskati tudi notranje rezerve,  pri čemer se kakovost izobraževanja ne sme zmanjšati.

Na koncu so sprejeli sklep, da župan Občine Postojna v sodelovanju z vodstvi vrtca in vseh treh osnovnih šol ob ohranitvi sedanjega standarda pripravi predloge racionalizacij poslovanja vseh štirih javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je postojnska občina, tako, da se od 1. Septembra 2016 dalje znižajo na mesečni in letni ravni. O izvršitvi tega sklepa bo župan občinskemu svetu poročal do 30. junija.

Poročilo Nadzornega odbora: nepravilnosti v Zavodu Znanje

Pozornost so svetniki namenili tudi poročilu o delu Nadzornega odbora Občine Postojna za leto 2015, saj ta opozarja na večje nepravilnosti V Zavodu znanje, kot na primer napačno oddane bilance, pri čemer eno leto o tržnem delu dejavnosti sploh niso poročali. Nadzorni odbor tudi odkriva, da bi bil rezultat Zavoda, če bi stroške knjižili pravilno, negativen. Večja nepravilnost je bilo tudi  izplačilo neizkoriščenega letnega dopusta, za katerega ni bilo pravne podlage, višina nesorazmerna.

Podžupan Stanko Markovčič, ki je vodil ta del seje, je poudaril, da morajo pravne osebe pomanjkljivosti odpraviti, občinski svet  pa se z njimi le seznani.

Predsednica Nadzornega odbora Občine Postojna Mojca Vadnov je še poudarila, da je poročilo objavljeno tudi na spletni strani občine in dodala, da bi želela objavo tudi vseh preteklih poročil, kar bi omogočalo preverjanje odprave nepravilnosti za nazaj.

Štipendije po potrebah gospodarstva

V razpravi o pravilniku o štipendiranju so svetniki poudarjali, da bi bilo nujno pridobiti podatke iz gospodarstva in natančneje opredeliti, katere kadre bi želeli štipendirati. Branko Milharčič, SMC, je, denimo, poudaril, da se ne sme zgoditi, da bi brez omejitev štipendirali »eksotične študijske smeri«, katerih diplomanti bodo ostali brez služb.  Kot so še menili razpravljavci, se na račun socialno šibkih ne sme izvzeti nadarjenih, prav tako pa na pravilnik ne daje prednosti tistim, ki se šolajo izven domačega kraja.

31032016-OSPO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja