Obvestilo

V Parku vojaške zgodovine leto 2022 zaključili z zavidljivimi rezultati

V Parku vojaške zgodovine se s ponosom ozirajo na preteklo leto, v katerem so dosegli odlične rezultate tako pri številu obiskovalcev kot z vidika muzejskih dopolnitev in novih vsebin.

Muzej si je namreč po ponovnem odprtju in postopni sprostitvi protikoronskih ukrepov v preteklem letu ogledalo 55.561 obiskovalcev, s čimer se je število obiskovalcev močno približalo rekordni obiskanosti iz predkoronskega leta 2019, ko so zabeležili 58.600 obiskovalcev.

V parku domači tuji obiskovalci in skupine

Poleg ugodnega trenda obiska tako domačih kot tujih obiskovalcev so v Parku posebej veseli tudi povratka organiziranih skupin, zlasti šolarjev, ki v spomladanskem in jesenskem času predstavljajo skoraj polovičen delež muzejskega obiska.

Nove pridobitve in ZgodoVikend

K visoki obiskanosti kljub zaostrenim zdravstvenim in gospodarskim razmeram so pomembno prispevale nove pridobitve, med katerimi sta bila najbolj odmevna prihod pred kratkim upokojenega policijskega helikopterja AB-212 ter nemškega štiricevnega protiletalskega topa Flakvierling 38 iz druge svetovne vojne. Pomembno dopolnitev muzejskih vsebin je pomenilo tudi odprtje nove stalne razstave »Boj v zaledju strelskih jarkov: vojaški transport na soški fronti«, ponudbo pa je obogatilo tudi več gostujočih razstav. Po drugi strani pa je koronsko obdobje močno zamajalo organizacijo tradicionalnih muzejskih dogodkov, ki lani niso bili izvedeni; so pa v Parku v septembru pripravili nov muzejski dogodek ZgodoVikend, namenjen intenzivnemu spoznavanju vojaške zgodovine.

Muzejska izkušnja z doživetji
Obiskovalce še vedno navdušujejo tudi eksponati, ki muzejsko izkušnjo dopolnjujejo z doživetjem. Podmornico si je lani, tudi po dobrem desetletju od njenega prihoda, odznotraj ogledalo kar 7.000 obiskovalcev, veliko povpraševanje pa so zabeležili tudi za izkušnjo na simulatorjih letenja z letaloma MiG-21/Spitfire, kjer je svoje pilotske veščine preizkusilo 3.500 obiskovalcev.

Na vračanje turistov in ponoven zagon turističnih tokov kažejo tudi podatki o nočitvah na postajališču za avtodome, kjer se je število v primerjavi z letom poprej podvojilo, pri čemer so kar polovico nočitev opravili gostje iz Nemčije.

PVZ/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna s podpisom pogodbe v dvomilijonski projekt

Občina Postojna je v Notranjskem muzeju Postojna,z obema izvajalcema del za projekt »Kul(turizem) kot generator …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja