Obvestilo

V Parku vojaške zgodovine na ogled najstarejše kolo na svetu

V Parku vojaške zgodovine so  s krajšo otvoritveno slovesnostjo za javnost uradno odprli razstavo Kolo, 5200 let, v okviru katere je obiskovalcem na ogled najstarejše najdeno leseno kolo na svetu.

Gre za edinstveno 5200 let staro najdbo iz obdobja prazgodovine, ki je bila odkrita pred 15 leti med izkopavanji na kolišču Stare gmajne v Verdu pri Vrhniki. Najdeno leseno kolo je skupaj z osjo sestavljalo dvokolesni voz – cizo. Odkritje zaradi svoje starosti, pomena in tehnološke dovršenosti sodi v sam vrh svetovne kulturne dediščine in predstavlja neprecenljivo svetovno znamenitost.

Dragocena najdba bo v okviru razstave Kolo, 5200 let, do konca januarja 2018 gostovala v Parku vojaške zgodovine, s čimer se Park na nek način že vključuje v evropsko leto kulturne dediščine 2018. Razstavo, ki jo spremljajo razstava o koliščih na Ljubljanskem barju, zbirka miniatur lesenih vozov avtorja Janka Samse in dokumentarni film Odiseja 5200, Kolo, ki je zavrtelo svet, je v okviru partnerstva z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane pripravila avtorica Irena Šinkovec, kustosinja Mestnega muzeja v Ljubljani in skrbnica najstarejšega kolesa.

Promocija kulturnega turizma

Državna sekretarka na Ministrstvu RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, odgovorna za področje turizma, Eva Štravs Podlogar je pohvalila prizadevanja Parka vojaške zgodovine in izpostavila velik pomen nove razstave, ki bo v prihajajočem evropskem letu kulturne dediščine 2018 predstavljala pomembno sredstvo za promocijo kulturnega turizma. Na dragocenost te razstave je opozorila tudi Marija Brus, predstavnica Ministrstva RS za kulturo: »Gostujoče kolo je spomenik človeške sposobnosti, izum in dosežek arheološke in muzejske stroke in hkrati eden od simbolov porečja iste reke sedmerih imen.«

Iz PVZ v sLjubljano

Avtor zbirke miniatur lesenih vozov Janko Samsa je zbranim predstavil razvoj vozov, avtorica Irena Šinkovec pa je ob tej priložnosti poudarila, da bo razstava po gostovanju v Nemčiji, Ljubljani in na Vrhniki zadnjič gostovala ravno v Parku vojaške zgodovine, preden bo umeščena v stalno razstavo Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Po besedah avtorice je razstava še posebej primerna za sprejem šolskih skupin, ki se lahko tako pobliže seznanijo z življenjem prebivalcev prazgodovinskih koliščarskih naselbin.

Slovesnost ob odprtju razstave je zaokrožil nastop tria Volk Folk iz Ilirske Bistrice.

PVZ/Uredništvo NzN

Foto: Simon Avsec, Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Drsalna sezona v Postojni se poslavlja v presežnikih

Z zimo se poslavljajo vse zimske radosti in športne aktivnosti, med njimi tudi drsanje v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja