Obvestilo

V Parku vojaške zgodovine Pivka postavljena fotografska razstava Požar na Krasu 2022

Med dogodki, ki so močno zaznamovali leto 2022 v Sloveniji, je bil brez dvoma požar na Krasu, ki je izbruhnil 15. julija in je v 17 dneh zajel kar 3.705 ha površin. Z največjim požarom v zgodovini Slovenije sta se poleg skoraj 15.000 gasilcev spopadali tudi Slovenska vojska in Policija, z različnimi aktivnostmi pa so se v gašenje požara ter reševanje življenj in premoženja vključile tudi razne druge službe – Civilna zaščita, Zavod za gozdove Slovenije, zdravstvena služba …

Slovenija zopet velika družina, pomoč tudi iz tujine

Navdihujoča je bila velika množica prostovoljcev, ki so bodisi skrbeli za hrano in pijačo, zbirali prispevke za gasilce ali pomagali pri izsekovanju protipožarnih presek. Slovenija se je zopet izkazala – vsa država je kot ena velika družina celo drugo polovico julija 2022 trepetala za Kras in vsak je bil pripravljen narediti vse, kar je bilo v njegovih močeh, da bi bil požar čim prej pogašen.

Glede na to, da je bilo zaradi izjemne suše in velike vročine požar zelo težko obvladovati, so na pomoč Republiki Sloveniji priskočile tudi sosednje ter prijateljske države: Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska, Srbija, Slovaška in Romunija.

Apokaliptično dogajanje zajeto v fotografske objektive

V Parku vojaške zgodovine smo ob koncu leta 2022 v sodelovanju z Uradom Vlade RS za komuniciranje pripravili fotografsko razstavo izbranih slovenskih fotografov in novinarjev, ki so v svoje objektive zajeli apokaliptično dogajanje tistih dni, pa tudi napore vseh, ki so se borili z ognjeno stihijo. Čeprav je bil požar nekaj, kar bi si morda želeli čim prej pozabiti, pa ne gre pozabiti tistih, ki so z velikimi napori in tudi odlično organizacijo uspeli požar ukrotiti ter ga tudi pogasiti. Kot izjemen uspeh velja namreč izpostaviti dejstvo, da kljub tako obsežni katastrofi ni bilo človeških žrtev niti resnejših poškodb, prav tako ni pogorel noben stanovanjski objekt.

Nova razstava, postavljena na zunanjih kubusih pred vhodom v Park vojaške zgodovine, bo tako vse do septembra obiskovalcem pričevala v spomin in opomin, pa tudi v zahvalo vsem sodelujočim pri gašenju požara, ki je zaznamoval leto 2022.

PVZ / Uredništvo NzN

Foto: Boštjan Kurent

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja