Obvestilo

V Pivki s knjigo počastili 25-letnico občine

Občina Pivka je ob svojem jubileju izdala knjigo PIVKA 2020 s podnaslovom Ob 25. obletnici občine. Knjiga prinaša bogat izbor tem iz obdobja samostojne občine Pivka pa tudi predhodnih obdobij. Uvodni del knjige je namenjen dogodkom in postopkom, ki so pripeljali do ustanovitve občine pa tudi začetnim korakom občinske uprave pod vodstvom prvega župana Branka Posege.

V knjigi so strnjeni dosežki v razvoju krajev, izboljševanju komunalne infrastrukture, gospodarstva, kulture, šolstva, športa ter društvenega delovanja. Prostor v knjigi so dobile posebne zgodbe in dogodki, ki so zaznamovali življenje na Pivškem. Precej pozornosti je namenjene nekaterim temam iz zelo oddaljene zgodovine, zlasti pa iz zgodovine 20. stoletja. Pivka je po letu 1995 prestopila dotedanje okvirje tudi z ustanovitvijo Parka vojaške zgodovine in Krajinskega parka Pivških presihajočih jezer. Predstavljena je tudi pivška tehniška, sakralna, nesnovna dediščina,  zaključek knjige pa predstavlja poglavje  s kratkimi  življenjepisi 37 osebnosti, rojenih na območju današnje občine Pivka, ki so v svojem življenju pustile pomembne sledove  doma ali v svetu.

Knjiga je plod dela več kot 30 avtorjev besedil, desetine avtorjev ali lastnikov fotografij, ostalih sodelavcev, ki so prispevali razna gradiva, ter uredniškega odbora, ki so ga sestavljali Alenka Tomšič, Sonja Vodopivec, Damjana Morel, Miran Čeligoj, Mariza Golle, vsi  z Osnovne šole Pivka, ter Dragica Jaksetič kot  predstavnica Občine Pivka.

Knjiga velikega formata obsega 390 strani, več kot 600 fotografij ter povzetke poglavij v angleščini, oblikovalo pa jo je podjetje Ludens. Avtorji so domačini, raziskovalci in poznavalci posameznih tematik, predstavniki muzejev in drugih znanstvenih ustanov, predstavniki podjetij in nekateri zaposleni v občinski upravi.

Žal zaradi epidemioloških razmer dogodka,  predstavitve zbornika, na kateri bi se lahko avtorji in bralci srečali v živo, ni mogoče pripraviti.

Ker zaradi protiepidemioloških ukrepov knjige ni mogoče prodajati na običajnih prodajnih mestih, jo bo od ponedeljka, 9. novembra dalje prodajala Občina Pivka. Mogoča bosta osebni prevzem na sedežu občine pa tudi dostava z navadno pošto, kar velja tudi za medije, ki bodo o izidu knjige poročali. Več o prodaji knjige na spletni strani www.pivka.si , o knjigi sami pa pri članih uredništva in glavni urednici Dragici Jaksetič (051 653 134).

Občina Pivka

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja