Obvestilo

V Pivki se obeta oživitev degradiranega območja bivšega Javorja

Konec marca je podjetje Tourne mobil d.o.o. z Vrhnike, ki ima vzpostavljeno proizvodnjo avtodomov v IOC Vrhnika, kupilo večino kompleksa cone Javor, ki leži v samem centru Pivke in obsega preko 8 ha površin. 

Na osnovi tehtne proučitve in premisleka je ekipa Tourne mobila v Občini Pivka prepoznala možnost nadaljnjega razvoja na osnovi zgodovine, tradicije, lokalnega znanja, velikosti in geografskega položaja lokacije ter pozitivnega odziva lokalne skupnosti. S spoštovanjem do pretekle zgodovine in na osnovi želje po dolgoročnem sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in skupnostjo bo razvita celostna podoba lokacije, ki bo podjetju omogočala povezati produkt, izdelavo in končnega uporabnika.

Območje cone Javor pa leži neposredno ob državni cesti G1-6, ki predstavlja glavni prometni koridor za hrvaški Kvarner, kjer je načrtovana tudi izgradnja obvoznice Pivke. Obvoznica je že umeščena v prostorske akte, Direkcija za infrastrukturo pa trenutno vodi postopke javnega naročila za izdelavo projektne dokumentacije DGD in PZI. Ureditev bodoče obvoznice je zasnovana na način, da je iz križišča oz. rondoja neposredni dostop v kompleks industrijske cone, ki  ima tudi vso ostalo potrebno komunalno infrastrukturo (vodovod, elektrika, fekalna in meteorna kanalizacija, optično omrežje).

Na podlagi veljavnih prostorskih aktov je na območju kompleksa Javor (z izjemo lokacij »upravna stavba«, »salon pohištva« ter nepozidanega območja proti centru Pivke) možno takoj pridobiti gradbena oz. uporabna dovoljenja za potrebe proizvodnje avtodomov in z tem povezanih dejavnosti. Nepozidani del cone proti centru naselja Pivka pa bo predvidoma namenjen dejavnostim, ki bodo manj moteče iz okoljskih vidikov (hrup, prah, urbani izgled,…) kot so npr. prodajni salon, počivališče, servis, trgovina, parkirišče, tudi pokrito parkirišče oz. parkirišče za avtodome ter podobna  nemoteča dejavnost.

V Občini Pivka smo izredno veseli prihoda novega podjetja v degradirano območje, ki obsega velik del naselja Pivka, saj bo po letih propadanja končno zaživelo. Ker pa je v občini kot pomembna priložnost prepoznan tudi turizem, smo toliko bolj veseli dejavnosti, ki se bo tu izvajala.  Verjamemo, da lahko podjetje, ki je novi lastnik kompleksa ustvari sinergijo lokacije,  turistične prehodnosti ter lesarskih izkušenj in ustvari uspešno zgodbo, obenem pa lokalna skupnost pridobi urejen center občine ter dobra delovna mesta.

 

Vir: Občina Pivka

 

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja