Obvestilo

V Pivki v mrežo defibrilatorjev dodali novega

Pivka – Direktor in glavna urednica Radia 94, Sandi Curk in Mateja Jordan, ter sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Postojna-Pivka Petra Šajn so pivškemu županu Robertu Smrdelju predali nov avtomatski defibrilator (AED) za posredovanje ob srčnem zastoju.

 Z novim defibrilatorjem zaznamovali svetovni dan prve pomoči

Tako so v Pivki s pomočjo Radia 94  in Območnega združenja Rdečega križa Postojna-Pivka  dopolnili mrežo enajstih javno dostopnih defibrilatorjev, z dogodkom pa so med drugim zaznamovali tudi svetovni dan prve pomoči, ki ga obeležujemo vsako drugo soboto v septembru, letos torej 10. septembra. Radio in območno združenje rdečega križa sta namreč v začetku letošnjega junija organizirala stand up predstavo z Denisom Avdičem. Protagonist dogodka, ki je napolnil dvorano, je, kot je ob današnji predaji povedala Mateja Jordan, takoj pristal na sodelovanje in se seveda odrekel kakršnemu koli honorarju, Občina Postojna pa je omogočila brezplačno uporabo dvorane Kulturnega doma Postojna.

Od leta 2013 rešili  pet življenj

V občinah Pivka in Postojna je bilo od leta 2013 izvedenih 13 oživljanj s pomočjo AED, ki so jih izvajali laiki, in od tega pet uspešnih. Po mnenju župana Smrdelja je to za tako majhen kraj, kot je Pivka, velika številka.

Novi defibrilator je bil danes že nameščen na pročelje občine Pivka, preostali pa so v vaseh Buje, Dolnja Košana, Šmihel, Kal, Zagorje, Juršče, Trnje, Pivka, v nabavi je defibrilator za Parje.  »Hkrati z namestitvijo defibrilatorjev smo usposobili tudi ljudi, ki znajo napravo uporabiti,« je na novinarski konferenci dejala direktorica občinske uprave Mihaela Smrdel in dodala, da je predvsem pomembno preseči strah pred ravnanjem z defibrilatorjem, ki v resnici ni zahtevno, saj naprava sama vodi skozi postopek.

Sandi Curk: Prvo pomoč v šolski sistem

»Radio 94 se kot regijski medij čuti dolžnega sodelovati v regijsko pomembnih javnih zadevah, zato vsako leto organizira dobrodelno prireditev,« je povedal  direktor Sandi Curk in med drugim dodal, da bi več za usposobljenost za prvo pomoč lahko dosegli, če bi to vrsto znanj vključili v šolski sistem, na primer v šole, kjer je na kupu več mladih.

»Veliko zaslug za to mrežo, ki jo sestavljajo naprave in ljudje, ki, ko je treba, lahko prvi priskočijo na pomoč človeku v stiski, ima projektna skupina Ponosni, da lahko pomagamo, katere pobudnik je bil še pred letom 2012, ko se je skupina 14 fantov in deklet oblikovala, Stojan Bolič,« je spomnila sekretarka območnega združenja rdečega križa Petra Šajn.

Kmalu še štirje novi defibrilatorji

Po županovih besedah bodo v Pivki mrežo dopolnjevali in nadgradili, letos predvidoma še s štirimi defibrilatorji na lokacijah, kito napravo še potrebujejo, in sicer v vaseh Volče, Slovenska vas, Selce, enega pa bo dobilo PGD Pivka. Obenem bo občina financirala tudi izvedbo izobraževanj tako za laično javnost kot za prve posredovalce.

Župan Robert se je za prejeto donacijo  zahvalil Radiu 94, Območnemu združenju Rdečega križa Postojna Pivka, Denisu Avdiču, Občini Postojna, pa tudi Stojanu Boliču, ki je s srcem od začetka pri tem projektu.

Sekretarka RKS-OZ Postojna-Pivka Petra Šajn, pa je zasluge za uspešno izvedbo projekta pripisala tudi občinama Pivka in Postojna bolničarjem, vsem prostovoljcem in tudi fantom iz regijskega centra za obveščanje ReCo Postojna in mnogih drugih.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja