Obvestilo

V Pivki začeli prenavljati javno razsvetljavo

Občina Pivka vse občane obvešča, da je izbrani zasebni partner podjetje Interenergo d.o.o.  v mesecu juliju pričel z izvajanjem projekta prenove javne razsvetljave v vseh naseljih občine.  Župan občine Pivka g. Robert Smrdelj in svetovalec uprave podjetja Interenergo d.o.o. g. Anton Papež, sta v četrtek 26.7.2018, svečano potrdila pričetek projekta, ki bo temelj skupnega sodelovanja v obliki javno-zasebnega partnerstva. Elektroinstalacijska dela na omrežju bo izvajalo podjetje Timsa d.o.o., v času izvajanja del pa bodo mogoče krajše delne zapore prometnih površin.

Vseh 1.251 svetilk javne razsvetljave bo zamenjanih z najsodobnejšimi LED svetilkami, ki jih bo dobavilo eno izmed najbolj prepoznavnih svetovnih proizvajalcev svetil podjetje Siteco OSRAM. V sklopu projekta bodo z učinkovitimi LED reflektorji, zamenjani tudi reflektorji za osvetljevanje objektov kulturne dediščine in športnih igrišč.

Vrednost celotne investicije znaša 410.000 EUR. Občina Pivka v projekt ne bo vložila lastnih sredstev, saj se bo na osnovi doseženih prihrankov pri rabi električne energije in prihrankov pri vzdrževanju svetilk, vložena investicija zasebnemu partnerju v celoti povrnila. Občina bo v 10 letnem obdobju javno-zasebnega partnerstva dodatno prejela še prihranek v višini 320.000 EUR oz. bo imela v času 12 letne garancijske dobe svetilk, preko 500.000 EUR prihranka pri stroških za javno razsvetljavo.

Vgrajene svetilke bodo imele barvno temperaturo 3.000 K, kar pomeni da bodo svetile s toplo belo svetlobo, ki je z okoljevarstvenega vidika najprimernejša, saj zaradi izjemno nizkega nivoja modre svetlobe, praktično ne povzroča negativnih vplivov na okolje. V nočnem času bodo imele svetilke funkcijo samodejnega zatemnjevanja, s čimer bo svetlobna obremenitev okolja še dodatno zmanjšana. Osvetljenost prometnih površin bo po prenovi skladna z evropskim standardom EN 13201– Cestna razsvetljava, svetilke ne bodo več sevale svetlobe v nebo, prav tako pa ne bo več neželenega osvetljevanja fasad objektov v naseljih.

Z izvedbo projekta se bo poleg doseganja prihrankov električne energije, drastično zmanjšalo tudi svetlobno onesnaževanje okolja, poleg tega pa bodo z znižanjem intenzitete osvetlitve, površine osvetljene skladno s sodobnimi evropskimi standardi.

Izvajanje del bo predvidoma zaključeno do meseca oktobra 2018.

Vir: pivka.si

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja