Postojnska jama Triglav
Obvestilo

V pivškem Krpanovem domu o ženskah skozi Grobljarjev fotografski objektiv

Krpanovem domu v Pivki so sinoči odprli fotografsko razstavo avtorja Vanja Grobljarja z naslovom Grem, kjer poveličuje ženske kot  tako krhke in obenem zelo močne osebe.

Uvodnemu programu, ki ga je vodil Andrej Godina, za vzdušje pa je ob kitari poskrbel Kristjan Črnelec, je avtor povedal: »Zgodba, ki je pred vami, govori o posameznici med nami, samosvoji ženski in njeni pravi bitki. Bitki med sanjami in možnostmi. O njej med nebom in zemljo, ko prestopa iz kompromisa v kompromis. Te moje ženske se ne dajo. Odločitve o velikem koraku sprejemajo pogumno in ne pustijo si vzeti sanj.«

V uvodu v samo razstavo pa je napis »GREM«, zgodbe samosvojih žensk, ki zmorejo sanjati velike sanje, združene v ujetih trenutkih. Skozi projekt »Ni je ograje, ki je sanje ne morejo preskočiti,« je zasidrana misel, ki se je skozi leta trdega dela avtorja fotografij prebudila v projekt »Grem«.

Pri idejnem konceptu se je avtor slik Vanjo Grobljar sklenil poglobiti v zgodbe žensk z velikimi sanjami. Zgodbe, ki so vsa leta njegovega dela bile skrbno zasidrane v želji po tem, da neuspeh ne obstaja, ga je vodila do ujetih trenutkov, ki poosebljajo pogum, moč in neizmerno voljo do svojih sanj.

»GREM« postavlja v ospredje žensko, ki si samosvoje utira pot vsakega dneva. Žensko, ki sama ustvarja svoje življenje. Žensko z lastnimi sanjami v prevelikem svetu, ki zmore biti žena, dekle, mati in poslovna dama v eni osebi pa vseeno jo ta nepravični prostor duši.

Zgodbe o uspehu ter situacij odločitve po premiku v situacijo GREM so zgodbe poti posameznice, katere vam bodo same po sebi pripovedovale izbrane fotografije. GREM se dotika posledice s sklopom pobegle neveste.

Zgodbe, ki so navdihnile avtorja fotografij, da je vedno znova verjel vase. Zgodbe, katere bodo gotovo navdihnile tudi vas.

GREM pomeni, da nas zapuščajo najpogumnejše – na nek način so to pobegle neveste!

Avtor je fotografije za to razstavo zbiral štiri leta in izbral je samo 30 tistih, ki imajo dovolj globoko zgodbo, da povedo vse. V ospredju so ženske, ki so hkrati tako krhke, obenem pa držijo tri vogale pri hiši, so bojevnice z mečem.

Razstava je odprta do 1.5.2017

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Minister Cigler Kralj v Postojni: za sproščanje ukrepov v domovih za starejše je še prezgodaj

Po razširjeni seji regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, ki se je je udeležil …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja