Obvestilo

V Postojni bodo jeseni začeli z gradnjo gasilsko-reševalnega centra

V Občini Postojna se bo predvidoma jeseni začela gradnja novega gasilsko-reševalnega centra. Kot so pojasnili na postojnski občini, so na razpis za gradnjo prejeli devet ponudb,  kot najugodnejšo pa so ocenili ponudbo novogoriškega podjetja CPG.

Postojna – Razpisana vrednost z DDV je bila nekaj nad 3,9 milijona evrov, brez DDV pa 3,2 milijona. Ponujena vrednost CPG je dobrih 3,1 milijona evrov oz. 2,55 milijona brez DDV. »Večino sredstev bomo zagotovili iz občinskega proračuna, del pa naj bi prispevalo ministrstvo za obrambo, s katerim sicer že sedaj sodelujejo, ko gre za požarno zaščito vojaškega vadbišča na Počku,« je povedal Robert Pavšič, predstavnik za stike z javnostjo postojnske občine.

Novi objekt v samem središču mesta

Povsem nov objekt, ki bo zamenjal obstoječega, dotrajanega, naj bi zdaj postavili na območju ob vhodu v mesto, tik ob bolnišnici za ženske bolezni oz. ob zdravstvenem domu, kjer je sedaj zasebna reševalna postaja.

Dela bodo predvidoma stekla letošnjo jesen, končana pa naj bi bila konec naslednjega leta oz. najpozneje spomladi 2018. Želja, da bi gasilci in službe za zaščito in reševanje v Postojni dobili nov objekt, je stara že več kot 20 let.

Ker so prostori skoraj v samem središču mesta, pa se podaljša tudi odzivni čas ob intervencijah. Nenazadnje se je treba zavedati, da gre za varnostno precej ogroženo območje, saj postojnski gasilci posredujejo tudi ob nesrečah na precejšnjem delu primorske avtoceste, pravijo na občini.

Prostor za gasilce, reševalce, jamarje in patronažo

Kot sporočajo s postojnske občine, bodo v novem gasilsko-reševalnem centru, ki se bo raztezal na 3.200 kvadratnih metrih, ustrezne prostore dobili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, Gasilska zveza Postojna, reševalna in patronažna služba Zdravstvenega doma Postojna, reševalna postaja Meditrans, Civilna zaščita Občine Postojna ter jamarski in gorski reševalci.

V pritličju bodo večinoma garaže za gasilska vozila, v nadstropju pa garaže za reševalna vozila ter pomožni in pisarniški prostori. Na lokaciji med novim centrom, porodnišnico in zdravstvenim domom bo predvidoma urejen tudi heliodrom, ki bo služil vsem trem ustanovam.

Blanka Markovič Kocen

Na fotografijah 3D simulacija novega centra (foto: arhiv občine)

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja