Obvestilo

V Postojni danes kraljujejo furmani

 

 

V Postojni danes praznujejo tradicionalni, letos že 24. Furmanski praznik. Organizator, Turistično društvo Postojna, ki letos praznuje 132-letnico ustanovitve, obljublja imeniten, pester in izviren program in pričakuje več kot 10.000 obiskovalcev.

S predstavitvijo starih obrti in dejavnosti je Furmanski praznik  ena največjih etnoloških prireditev, ki je postala vseslovenska in je vsako leto pestrejša ter bolj odmevna.

Furmanski praznik2

 

Obsežen program  obeta  veliko dogajanja preko celega dne – že v zgodnjih dopoldanskih urah bodo obrtniki predstavljali  številne predmete in njihovo izdelavo, povezano  s furmansko dejavnostjo. Predstavniki lovskih družin  s Krasa, Brkinov,  Notranjske  se bodo pomerili, kdo zna pripraviti  najboljši furmanski  golaž. Poustvarjalci  narodno-zabavne glasbe bodo tekmovali v diatonični  harmoniki – tekmovanje za pokal Postojnske jame v sodelovanju z Glasbeno šolo Vilija Marinška. Zanimivo, igrivo predstavo v spretnosti psov – agility pripravlja Kinološko društvo Postojna in obljubljajo  pester program. Predstavilo se bo Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Postojna, ki bodo razstavili bodo svoje jeklene konjičke.

 

Na sprevod furmanov je letos prijavljenih okrog 25 vozov s konjsko vprego, naloženimi tovori in številnimi gosti z Dolenjske, Gorenjske, Primorske, Krasa, Vipavske in Notranjske, vsi bodo skušali biti kar najbolj izvirni.

 

Organizatorji obljubljajo tudi obilo druženja, zabave in kulinaričnih užitkov, saj se bo prireditev zaključila v poznih večernih urah.

Furmani skušajo biti izvirni  v zamislih in predstavitvah. Ob tistih, tako imenovanih vsakdanjih, bodo še konjeniki Konjeniškega društva Postojna,  vprežna  ročna brizgalna, PGD Studeno, Janez Resnik bo z trivprego vozil belo kočijo,  predstavilo se bo tudi  Konjeniško društvo Naklo s kočijo Viktorijo in vozom s prikazom izdelave lesenih vodovodnih ceni,  Razvojno društvo Merišče iz Merč bo  prikazovalo: Prevoz kmečkih pridelkov v Trst,  presenečenje pripravlja društvo DOLI (Društvo za oživljanje lokavškega izročila ) iz Lokavca, ki bo predstavil prevoz pontonskega čolna iz 1. svetovne vojne v sodelovanju z Društvom soška fronta.  Konjeniško društvo Sv. Štefan   iz Vipavske  doline bo z dvema vozovoma predstavilo kmečki voz  z vrnami za prevoz grozdja ter voz z orodjem za obdelavo njive, Konjeniški klub Štjak bo vozil kočijo Viktorijo, ki jo bodo spremljali  skupina Trieste e Venezia Ottocento, oblečeni v plesna oblačila 19. stoletja. 

Glavni pokrovitelj furmanskega praznika je Banka Koper d.d., ki že vrsto let finančno podpira  prireditev.

Furmanski sprevod   bosta predstavila Janez Dolinar   in Ana Tavčar.

V poznih popoldanskih urah se bo predstavilo Konjeniško društvo Štjak s konjeniškimi spretnostmi in dresuro.

Večerna zabava s plesom, letos bo nastopil ansambel Vesele Štajerke in skupina Prizma ter Anika Horvat & Band, bo še v zgodnje ponedeljkovo jutro.

Obiskovalci furmanskega praznika bodo lahko poskusili številne domače dobrote, tudi različne furmanske golaže v izvedbi lovskih družin,  klobase, pršut, krače s hrenom po krpanovo, furmansko prato, kontrabantarskega piščanca, furmansko pojedino …

Tudi letos bo Furman brezplačno prevažal obiskovalce iz središča Postojne na Furmanski praznik, tak, da bodo le-ti lahko svoje jeklene konjičke parkirali že v središču mesta.

Z nedeljsko prireditvijo v v Parku Postojnske jame bodo Postojnci skušali  prikazati bogato  dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti, kajti Postojna je  bila postojanka in kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani.

Besedilo in foto: Srečko Šajn, predsednik TD in vodja prireditve

Foto-utrinki s Furmanskega praznika 2015

Furmanski praznik3

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja