Obvestilo

V Postojni kmalu izobraževalni center sodobnih tehnologij

V Postojni kmalu izobraževalni center sodobnih tehnologij

Julija naj bi v Postojni začeli graditi novi Izobraževalni center sodobnih tehnologij, saj se orodjarstvo kot ena najmočnejših panog v regiji srečuje s pomanjkanjem kadra, mladi pa se v postojnski strojni šoli izobražujejo na zastareli tehnologiji. Zato bo na predlog gospodarstva v regiji, RRA, LO SMC Postojna ter občin Pivka in Postojna ob Šolskem centru Postojna zrasel center sodobnih tehnologij, ki bo pripomogel tudi v večji zaposljivosti v regiji.

Investicijo, ki bo v začetni fazi  znašala približno 1.800.000  evrov, bosta financirala ministrstvo za šolstvo ter za gospodarski razvoj in tehnologijo. Obe občini pa bosta prispevali sredstva za izdelavo projekta. Kasneje bo k dodatnem opremljanju verjetno pristopilo tudi lokalno gospodarstvo, ki ima interes po čim kakovostnejšemu kadru in usposabljanju le-tega, so sporočili iz postojnske SMC. Okrog 800.000 evrov, potrebnih za nabavo sodobne opreme, naj bi pridobili iz evropskih virov v okviru razpisa gospodarskega ministrstva, ki bo predvidoma objavljen še ta mesec.

Dodatnih tisoč kvadratov za kakovostnejše izobraževanje

Gre za prizidek k obstoječim objektom šolskega centra tlorisne površine približno 500 kvadratnih metrov  v dveh etažah, v skupni izmeri tisoč kvadratnih metrov. Gradbeno dovoljenje je izdelano in bo pridobljeno takoj po objavi sklepa občinskega sveta o oprostitvi plačila  komunalnega prispevka v Uradnem listu. Dela naj bi bila zaključena v januarju oziroma najpozneje v februarju 2017.

Svetniki soglasno za oprostitev komunalnega prispevka

Svetniki so na seji prejšnji teden sprejeli sklep o ugotovitvi javnega interesa in oprostitvi plačila komunalnega prispevka za gradnjo izobraževalnega centra. Vrazpravi ni bilo pomislekov, saj so določena sredstva rezervirali že v sklopu proračuna za letošnje leto. »Vsako nasprotovanje bi bilo neproduktivno in škodljivo, tako za dijake in potrebe gospodarstva v naši regiji. Tega so se zavedali vsi občinski svetniki in enoglasno sprejeli omenjeni sklep. Hvale vredno,« je odločitev komentiral Marjan Nagode iz postojnske SMC.

»Komunalni prispevek znaša približno 78,000,00€. Na prihodkovni ravni ga sicer ne bo, vendar ga tudi v primeru, da se izobraževalni center ne bi zgradil, ne bi bilo. Ob, da bo celotno financiranje prevzelo ministrstvo, je vložek občine glede na pozitivne učinke na znanje, ki si ga bodo pridobili mladi, ki obiskujejo srednješolski center v Postojni in dodano vrednost za gospodarstvo v regiji, zanemarljiv.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: Postojna.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja