Postojnska jama Triglav
Obvestilo

V Postojni komedija Buh pomagej!

Še en abonmajski torek je mimo in v Kulturnem domu Postojna je bila dvorana polna gledaliških navdušencev. Tokrat je bila na programu komedija Buh pomagej v režiji Danijela Malalana. Če je kdo od gledalcev pri vstopu v dvorano še bil mnenja, da se zanimive igre ne da narediti z malo igralci, je po koncu predstave zagotovo spremenil svoje mnenje. Tričlanska, oziroma večidel igre dvočlanska, zasedba je dokazala prav slednje in gledalci so vidno in slišno več kot uživali.

Zgodba je postavljena v eden in edini vaški bife Eden, kjer se ne dogaja prav veliko. Gostinec Marko zelo dobro pozna navade svojih gostov, zato ob nedeljah bife odpre nekoliko prej. Takrat namreč na kavico in jutranja modrovanja prihaja Tuljo, lastnik pogrebnega zavoda Eden manj. Tudi tistega nedeljskega jutra ob premlevanju dogodkov v vasi sanjata nov in drugačen svet, le da tokrat med sanjarjenjem zaslišita glas božjega gospoda. Naznani jima, da je razočaran nad človeštvom in pripravlja nov vesoljni potop. Po prvem šoku, se Marko in Tuljo hitro pomirita, saj ju je Bog izbral, da vesoljni potop preživita. Novo nastali prijateljski odnos ju opogumi, da z Bogom začneta razpravljati o krivicah in predstavita nove načrte pravičnejše ureditve sveta. Bog jima obljublja boljše življenje. Marko in Tuljo sta pomirjena do te mere, da sta pripravljena predati vse svoje imetje prvemu, ki bo vstopil v gostilno, saj bo vesoljni potop odplaknil vse. Kmalu zatem res pride moški, kateremu poleg kozarčka razredčenega vina Marko da kup denarja, Tuljo pa svoj poročni prstan. Zadovoljna s svojo dobroto in izpolnitvijo božje besede, si želita zadnje trenutke popestriti še z zadnjimi poročili na televiziji. Na ekranu se ravno tedaj pojavi novica o prevarantu, ki se izdaja za Boga, kar pogoji, da se prevarana hitro poženeta za njim.

Kljub obilici smeha, ki ga sprožajo zanimiv dialog in posrečene reakcije igralca, igra postreže s številnimi vsakdanjimi preprostimi in perečimi vsebinami, kot so problemi v zaposlovanju, zdravstvu, odnosih z našimi sosedi in odnosi do tujcev, kar da ljudem misliti. Predstava je postregla tudi z neposrednim nagovorom publiki, s čimer je padla četrta stena med odrom in dvorano ter tako zgodbo še bolj približala. Na trenutke pa se je zdelo, da je zaradi izbire besed, kot so imena krajev in podjetij iz okolice, bila igra napisana posebej za prisotno publiko.

Maja Batagelj

Foto: arhiv gledališča

Ne spreglejte

V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom. Kot je potrdil poveljnik regijskega štaba …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja