Obvestilo

V Postojni najboljši Cerkničani

V soboto je Postojna gostila XXI. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Čeprav preverjanje usposobljenosti nima tekmovalnega značaja, je največje število točk dosegla ekipa PGD Cerknica.

Dogodka, ki sta ga organizirala Rdeči križ Slovenije – območno združenje Postojna-Pivka in Uprava za zaščito in reševanje RS – Izpostava Postojna ob pomoči Občine Postojna, se je udeležilo 11 ekip iz postojnske izpostave, skupno pa je na dogodku sodelovalo preko 150 udeležencev.

Na jutranji otvoritveni slovesnosti, ki je potekala na parkirišču pred PTC Primorka v središču Postojne, se je najprej odvil postroj ekip pod vodstvom poveljnika Občinskega štaba civilne zaščite občine Postojna, Cveta Kravanja, nato pa sta zbrane pozdravila Postojnski župan Igor Marentič ter generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Renata Brunskole uradno otvoritev pa je opravil predsednik organizacijskega odbora Darko Škerjanec.

Preverjanje znanja je potekalo na štirih ocenjevalnih ter enem prikaznem delovišču, za katere je scenarije pripravil Stojan Bolič. Ekipe so morale ekipe v desetih minutah čim boljše oskrbeti poškodovance z realistično prikazanimi poškodbami, ki so nastale pod rokami veščih maskerjev. Ocenjevalci so pod drobnogled vzeli pristop bolničarja k poškodovancu, pregled poškodovanca, ugotavljanje poškodb, oskrbo poškodb, odnos do poškodovanca in komunikacijo, delo vodje ekipe in celotne ekipe.

Kot so poudarili vsi slavnostni govorniki, je namen tovrstnih preverjanj predvsem utrjevati znanje, ki ga pripadniki tovrstnih struktur potrebujejo ob morebitnih masovnih ali naravnih nesrečah, saj ekipe prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa lahko nudijo učinkovito in nepogrešljivo podporo drugim pripadnikom enot zaščite in reševanja. Z javnostjo in umestitvijo tovrstnih dogodkov v urbana okolja pa organizatorji želijo prvo pomoč približati širši javnosti in prebivalcem predstaviti, kako ekipe prve pomoči delujejo.

Kljub temu da preverjanje usposobljenosti nima tekmovalnega značaja, se ekipe glede na število doseženih točk na ocenjevalnih deloviščih razvrstijo. Najvišje število točk je v Postojni dosegla ekipa PGD Cerknica, drugouvrščena je bila ekipa RKS-OZ Sežana iz občine Hrpelje-Kozina, tretje uvrščena pa domača ekipa Civilne zaščite občine Postojna. Poleg medalj za prve tri, so vse ekipe prejele tudi simbolična darila in priznanja za udeležbo in sodelovanje.

V letu 2014 so regijo zaznamovale številne naravne nesreče in pri odpravi njihovih posledic so sodelovali pripadniki sil zaščite in reševanja, organizacij, zavodov, pa tudi podjetij, vojske. Opravljeno je bilo veliko število ur zato se je poveljnik CZ Republike Slovenije odločil, da ob že dodeljenih bronastih znakih civilne zaščite podeli nekaj le-teh še naknadno.

Bronasti znak civilne zaščite kot enkratno zahvalo za požrtvovalno in uspešno opravljanja nalog zaščite in reševanja so tako iz rok poveljnika CZ za Notranjsko Štefana Majcna in predstavnika URSZR Stanislava Lotriča, prejeli:
Mihaela Smrdel, Marjan Marinšek, ReCo Postojna, Mateja Jelerčič, Aleš Klemenc, Erika Dekleva, Urban Pinter, Branko Rupnik, Marko Simšič, Aleš Bele, Sandi Curk, Radio94, Gasilska zveza Postojna, Cveto Kravanja, Društvo tabornikov Rod Kraški Viharniki postojna, Skavti STEG Cerknica 1, GRS – Reševalna skupina Postojna, NMP Postojna, Taborniki Rod jezerska Ščuka Cerknica, Izidor Sedmak, Andrej Šestan, Goran Krebelj, Aleš Poniž in Primož Bajec. (P. Š., B. M. K.)

Foto: Petra Šajn

RK regijsko-5

RK regijsko-4RK regijsko-2

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja