Obvestilo

S plesnim korakom v novo leto

Plesna šola Urška Postojna je v prazničnem decembru  tudi letos, že sedemindvajsetič zapored, tradicionalno pripravila božično-novoletno plesno prireditev, ki je do zadnjega kotička napolnila športno dvorano Osnovne šole Antona Globočnika.

Postojna – Uvod v praznično prireditev z brezčasnim angleškim valčkom se je stopnjeval v temperamentni tango, zatem pa so oder zasedli najmlajši plesalci – božički, čebelice in še kaj … Tudi zahtevnost plesnih izvedb se je stopnjevala, saj smo v nadaljevanju videli mlade plesalce Jako in Patricijo, ki sta že drugo leto zapored svetovna prvaka, ter Milano in Jureta, aktualna državna prvaka. Ritmi sambe in jivea so se z nastopom odraslih plesalcev prelili v rumbo. Na prireditvi je skupno nastopilo okoli 130 plesalk in plesalcev različnih starosti, priprave nanjo pa so  po besedah organizatorja vsako leto zahtevnejše, saj je treba poleg avdio, video  in svetlobnih učinkov  zagotoviti tudi veliko scenskih pripomočkov ter zagotoviti finančne vire za obdaritev otrok, ki jo vsako leto opravita Božiček in dedek Mraz.

Kdo je ukradel sneg?

Letošnja zgodba, ki jo je skozi dogajanje prepletala imenitna voditeljica, je bilo iskanje snega, ki bi si ga za božič praviloma vsi tako zelo želeli. Voditeljica je postopoma dopolnjevala seznam opravil, začenši kot gospodinja v predpasniku z znanim: »Jaz nisem tvoja mama, da bi ves čas pospravljala za teboj,« do dame, ki se pripravlja na novoletni ples.

Zanimivo je bilo opazovati male plesalce, kako so z očmi iskali svoje mamice, očke in druge spremljevalce v občinstvu, tu in tam je celo kakšna rokica pomahala in kakšen glasek zaklical »mami« ali »oči«.

Božičkovi jelenčki so se v razkopani Postojni izgubili

Naposled pa so le dočakali oba dobra moža, ki ju je na saneh pripeljala – sova. Režiserji so namreč zgodbo aktualizirali: Postojna je pač tako razkopana, da so se jelenčki izgubili in je njuno delo prevzela modra sova.  Sklepnemu skupnem plesu je sledilo razdeljevanje daril nastopajočim, ki so pridno čakali v vrsti pred božičkovim šotorom.

Postojni se ni bati za plesno tradicijo

Število plesalcev je po besedah koordinatorja v Plesnem klubu Urška Postojna  zadnji dve leti stalno. Mladi se največ  odločajo med hip-hopom in show dance-om. »Otroci uživajo v plesnih igricah, ob plesu pa se učijo tudi angleških besed, odrasli se udeležujejo družabnih plesov, zadnja leta je poudarek na latinskoameriških plesih,« pove koordinator.

Plesna šola Urška Postojna pokriva celotno območje notranjske regije vse do Sežane. »Tako kot za druge športe, je  ob porastu visokotehnoloških “igrač”, kot so telefoni, tablice in računalniki,  zanimanje mladih od 14 let naprej manjše,«  ugotavlja sogovornik. Število otrok in odraslih pa se v plesni šoli ne spreminja. Plesni klub Urška Postojna organizira v letu štiri odmevne plesne prireditve, ki privabijo veliko število gledalcev in popestrijo dogajanje v občini. »Prireditev je v sklopu občinskih prireditev, tako, da se za pomoč zahvaljujemo tudi Občini Postojna,« dodaja sogovornik.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Foto atelje Postojna

plesna7
plesna6

plesna5

plesna4

plesna3

plesna2plesna1

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja