Obvestilo

V Postojni odprli Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov

V Zdravstvenem domu Postojna so prepoznali nujnost okrepitve pomoči otrokom in mladostnikom s težavami v duševnem zdravju in izkoristili možnosti, ki jim jih je omogočil sprejem Resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja. Konec preteklega tedna so tudi uradno odprli Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Kot je v nagovoru poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina, tovrstne težave otrok in mladostnikov naglo naraščajo. V Postojni bo zanje poslej skrbel usposobljen team strokovnjakov z različnih področij.

»Center bo namenjen celostni obravnavi otrok in mladostnikov, to je populaciji, stari  od šest do dopolnjenega 19. leta, z duševnimi oz. čustvenimi težavami in vedenjskimi motnjami v regiji, ki zajema postojnsko, ilirskobitriško občino in Sežano,« je dejala vodja centra Nina Mlakar. Vse službe, ki se ukvarjajo z otroki namreč opažajo porast teh težav, in sicer kar za dve tretjini. »Sodelovanje ni predvideno samo s pediatri in šolami, ampak tudi s centri za socialno delo, nevladnimi organizacijami, centri za duševno zdravje odraslih, psihiatri, pedopsihiatri. Za celostno obravnavo otrok bodo izvajali timske sestanke in timske obravnave ter izmenjavo informacij.

V primarni in sekundarni ravni po besedah Mlakarjeve prevladujejo čustvene in vedenjske težave, ki so posledica motnje pozornosti in hiperaktivnosti, specifičnih učnih težav, vedno več pa je tudi motenj hranjenja. »Osebnostne motnje se nakazujejo tudi že v tem obdobju,« je povedala vodja Centra.

Odprtje centra je po besedah Petra Svetine, varuha človekovih pravic, plod aktivnega sodelovanja med občinama Postojno in Pivko, skrb za duševno zdravje otrok pa najboljša investicija za odraslo dobo.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja