Obvestilo

V Postojni in Pivki sedaj tudi Društvo prijateljev mladine

Društvo prijateljev mladine občin Postojne in Pivka, krajše Po-Pi, je zelo mlado društvo, saj smo z delovanjem šele dobro pričeli. Se pa lahko pohvalimo z veliko zagona in energije, imamo mnogo idej, pa tudi znanj, ki nam bodo pomagala ideje uresničiti.

Za kakovostno življenje otrok in mladostnikov

Društvo je nastalo na pobudo Zveze prijateljev mladine, saj so ugotovili, da na našem območju ni aktivno nobeno izmed njihovih društev. Sama ZPMS ima dolgo tradicijo, ustanovljena je bila namreč že leta 1953, in je nevladna, neprofitna, prostovoljna organizacija. Tako kot pri zvezi tudi v društvu stremimo k dvigu kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin.

Najbolj znani projekti Zveze so Pomežik soncu, Otroški parlament, Tom telefon, letovanja in prostočasne dejavnosti. Projektom zveze se bomo na lokalni ravni seveda pridružili tudi v društvu, hkrati pa se bomo vključevali v čimveč projektov, ki potekajo in še bodo potekali na območju občin Postojna in Pivka. Organizirali bomo svoje dogodke, z veseljem pa bomo sodelovali tudi pri dogodkih, kamor bomo povabljeni. Čeprav smo z delom pričeli šele pred kratkim, je za nami že prva uspešna akcija Halo, si za to?, ki je potekala na osnovnih šolah in v Mladinskem centru Postojna. V okviru akcije smo zbirali stare mobilne telefone, baterije in polnilce. Sredstva, zbrana v akciji, bodo namenjena otrokom in mladostnikom, cilj pa je bil predvsem spodbujanje mladih k recikliranju.

Postojnska dekleta pričakujejo še kakšno moško roko

Trenutno smo v društvu sama dekleta, ki večinoma prihajamo iz občine Postojna. Z veseljem bomo med člane sprejele tudi kakšno moško idejo in roko. Ker pa želimo kvalitetno delovati na področju obeh občin,  medse še posebej vabimo tudi prebivalce Pivke in okolice, ki bi se nam želeli pridružiti kot prostovoljci in imajo veliko idej in volje do dela z otroki in mladimi. K sodelovanju vabimo tudi prostovoljce in društva, ki bi bili pripravljeni kak dan posvetiti mladim in jih naučiti kaj novega, jim kaj predstaviti oziroma jim popestriti kak dan med poletnimi počitnicami. Med počitnicami bomo namreč dva tedna tudi v našem društvu organizirali počitniške dejavnosti za šolarje med 7. in 10. letom starosti.

Društvo bo svoje dejavnosti financiralo s članarinami (letna članarina je 5€) in prostovoljnimi prispevki, pa tudi s pomočjo akcij, ki jih bomo pripravljali. Za donacije, tako finančne kot v obliki materiala, ki ga bomo potrebovali pri našem delu, bomo zaprosili tudi lokalna podjetja in posameznike.

Pohod S srcem do zaklada

V prihodnosti načrtujemo še precej akcij. Najprej že v sklopu tedna družin, ki poteka od 15. do 22. maja, prične se z mednarodnim dnevom družin. Letošnje geslo je »Družina, zdravo življenje in trajnostna prihodnost«, zato smo se odločili, da pripravimo pohod, ki smo ga poimenovali »S srcem do zaklada«. Če nam bo vreme naklonjeno, bo pohod 15. maja 2016 ob 10. uri. Zbrali se bomo na parkirišču pri hotelu Epicenter v Postojni. Tempo hoje bo prilagojen otrokom, med potjo pa bomo poskrbeli tudi za motivacijo otrok. S seboj prinesite nekaj za gašenje žeje in umiritev lakote, za najmlajše pa priporočamo nosilke ali nahrbtnike, saj pot ni primerna za otroške vozičke.

Zaradi lažje organizacije na elektronskem naslovu zpms.popi@gmail.com zbiramo prijave. Pohod je brezplačen, vedno pa so dobrodošli prostovoljni prispevki, ki jih bomo porabili za delovanje društva in organizacijo prihodnjih dogodkov. V primeru slabega vremena bomo pohod prestavili na drug termin, kar bomo tudi obvestili preko naše Facebook strani in Radia 94, prijavljene družine pa bomo obvestili tudi po elektronski pošti.

Delite svoje znanje z otroki

Na pohodu in seveda tudi na vseh prihajajočih dogodkih se bomo imeli super, zato vabljeni, da se nam pridružite. Lahko družinsko ali pa kot prostovoljci. Veseli bomo vsakega, ki bo svoj čas in svoje znanje pripravljen deliti z otroki. Naš cilj je izboljšati kakovost življenja otrok, mladostnikov in družin, to pa lahko najbolje naredimo s skupnimi močmi. Zato vabljeni prostovoljci, društva in podjetja, pišite nam na naš elektronski naslov, pa se bomo dogovorili za sodelovanje. Zadovoljni otroški nasmehi bodo poplačali ves trud.

Tatjana Rant

Ne spreglejte

Park vojaške zgodovine izdal katalog Enigma – skrivnostno zakulisje vojne

Poleg priprave privlačnih muzejskih vsebin predstavljata pomemben segment vsakdana  v Parku vojaške zgodovine tudi intenzivno …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja