Obvestilo

V Postojni prvi digitalizirali postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja

Upravna enota Postojna je kot prva uvedla sistem eGraditev, ki prinaša v celoti digitaliziran postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Ministrstvo za naravne vire in prostor se je namreč odločilo za postopno uvajanje sistema, da bi zagotovilo nemoten prehod nanj. Na vseh UE bo zaživel predvidoma v začetku leta 2026.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu, sistem uvajajo postopoma tudi zato, ker želijo vzporedno z njim vzpostaviti podporne sisteme, ki bodo zagotavljali njegovo boljše delovanje. Najpomembnejša sta zbirka prostorskih aktov in zbirka pristojnosti.

Maja tudi Cerknica in Ilirska Bistrica

Postojnski upravni enoti bosta maja sledili cerkniška in ilirskobistriška, nazadnje pa bodo sistem po napovedi ministrstva vpeljali na v osrednji Sloveniji vključno z ljubljansko. Do dokončne uvedbe sistema, ki ga je omogočila konec lanskega leta sprejeta novela gradbenega zakona in bo vzpostavljen v sklopu portala Prostorski informacijski sistem, bo možno oddajati vloge in voditi postopke tako v papirni obliki kot po elektronski poti.

Kaj prinaša sistem eGraditev?

Sistem eGraditev omogoča neposredni vnos podatkov iz povezanih uradnih registrov in zbirk, pomoč pri pripravi projektne dokumentacije z avtomatizacijami in orodji, oddajo vlog za pridobitev projektnih pogojev in mnenj, oddajo vlog v upravnih postopkih graditve objektov, prijavo pripravljalnih del in začetka gradnje, plačevanje dajatev in prispevkov, obravnavo vlog in prejemanje povratnih zahtev in odločitev upravnih organov in mnenjedajalcev ter spremljanje stanja postopkov.

Postojna.si/Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja