Obvestilo

V Postojni tudi o “manj znanem” Prešernu

Obiskovalci osrednje prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku so sinoči preživeli večer ob domačih izvajalcih.

Skozi kulturni večer sta prisotne popeljala Polonca Škodič, stalnica postojnskih kulturnih prireditev, in Igor Rojc, pripovednik in recitator. Zbrano občinstvo je nagovoril tudi župan Igor Marentič, ki je med drugim poudaril, da je človek tisti, ki dela kulturo in ne kultura tista, ki naredi človeka.

Obiskovalci, vajeni ploskanja po vsaki točki, so bili tokrat presenečeni, saj so jih ustvarjalci prosili, naj s ploskanjem počakajo do konca. Takrat pa so to storili izdatno in gromko … Posebno uverturo je ustvarila že Tinkara Volk, dijakinja 3. letnika Gimnazije Postojna, ki je zapela slovensko himno, še pred koncem pa se ji je pridružil velik del občinstva.

Slavnostni govornik Renato Jenček, znani akademski igralec (na sliki),  ki je svojo kariero začel prav na odrskih deskah postojnskega kulturnega hrama, je v zahvalo za vabilo na svojevrsten način nadgradil vlogo slavnostnega govornika z osebno interpretacijo pesmi Franceta Prešerna – Slovo od mladosti.

Rdeča nit programa, življenje našega pesnika in njegovo ustvarjanje, je prinesla tudi nekaj ne najbolj znanih podrobnosti iz njegovega življenja, predvsem pa so obiskovalci  Prešerna lahko doživeli  kot človeka izrednega talenta.

Prireditev sta glasbeno oplemenitila še vokalna skupina Elum Postojna z dirigentko Karolino Repar in Mešani pevski zbor Postojna z dirigentom Mirkom Ferlanom z recitacijo pa  Anej Ogrizek, dijak 2. letnika Gimnazije Postojna.
Vir: postojna.si

Proslava-Postojna1 Proslava-Postojna2 Proslava-Postojna-zbor od daleč.pg

 

Ne spreglejte

Miklavžev sejem v Pivki

Turistično društvo Pivka vabi na Miklavžev sejem, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2023, od 14. do 19. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja