Obvestilo

V Postojni začetek gradnje novega gasilsko-reševalnega centra

Na polovici mandata sedanje oblasti je postojnski občini uspel veliki met, gradnja 20 let pričakovanega gasilsko-reševalnega centra. Župan Igor Marentič s sodelavci je ob tej priložnosti podal tudi oceno dela na polovici mandata.

Postojna – »S postavitvijo temeljnega kamna smo uresničili osnovo našega programa na področju varnosti, celotna priprava na projekt pa je trajala leto dni in pol,« je na novinarski konferenci uvodoma povedal Igor Marentič, župan občine Postojna. Gasilsko-reševalni center v izmeri 3.200 kvadratnih metrov bodo uporabljali tako gasilci kot civilna zaščita in gorski reševalci, gradilo pa ga bo CP Gorica, ki se je, kot je povedal župan, v občini že večkrat izkazalo. Investicija je vredna 3,5 milijona evrov bruto, končali pa naj bi jo februarja ali marca 2018. V naslednjem letu bodo postojnski gasilci s pomočjo nepovratnih sredstev MORS-a pridobili tudi gasilsko-reševalno lestev.

 Gradnja vodovoda – eden najzahtevnejših projektov

»Ravno v teh dneh minevata dve leti, odkar smo dobili priložnost pokazati, kaj znamo in zmoremo. Če je prvo leto minilo v zaključevanju in realizaciji odprtih projektov ter snovanju novih, zdaj intenzivno izvajamo projekte, ki smo si jih zastavili v programu. Ocenjujemo, da smo približno na polovici poti, zavedamo pa se, da nas čaka še veliko dela,« je poudaril župan. »Lahko rečem, da je eden najtežjih projektov izgradnja vodovoda. Vnovič smo morali pristopiti k oddaji razpisne dokumentacije, pridobivanju soglasij  po vsej trasi,  ki meri 62 km, nekatere smo pridobili tik pred zdajci. V zakulisju je bilo veliko dela kljub dvojnemu nadziranju izgradnje.”

Tako gradnjo vodovod kot kanalizacije vodi občina in je tudi vodilni partner v Pivki in Logatcu. “Dela tečejo v skladi z načrti, zamuda pa je ravno na cesti med PTC Primorko in OŠ Antona Globočnika, a tudi ta dela bodo zaključena tako, kot smo predvidevali, to je pred koncem leta,” obljublja župan. Po njegovih besedah so v naslednjem proračunskem obdobju namenili sredstva za obnovo strehe stare porodnišnice, odprli pa bodo tudi dodatni oddelek v vrtcu v Postojna.

»Samo v tem letu je bilo izvedenih več deset manjših projektov, ki so krepko pripomogli k bolj kakovostnem življenju občank in občanov, predvsem po naseljih in vaseh, največja projekta pa bosta zaključena v naslednjem obdobju – izgradnja vodovoda ter aktualni GRC.«

Podeljenih deset občinskih štipendij

Na področju sociale je župan izpostavil problem plačevanja najemnin za občinska stanovanja – teh je 290 – saj so v nekaterih primerih morali plačilo izterjati celo z izvršbami in deložacijami. Po županovih besedah se dolg najemnikov sicer manjša, a počasneje, kot so pričakovali. V postojnski občini so zaključili tudi razpis štipendij, podelili so jih deset, in sicer pet za srednješolce in ravno toliko za študente.

Tudi na vsebinskem področju je bil opazen napredek. Poletno dogajanje, revitalizacija kulturnega doma in dogajanja po drugih javnih zavodih in institucijah se je okrepila, ravno tako pa se nadaljuje vključevanje javnosti v procese odločanja in posledično tudi v področje financiranja družbenih in športnih dejavnosti ter programov. »Prvič smo v letošnjem letu s strokovno podporo prepustili financiranje programov in drugih aktivnosti samim društvom, s to prakso pa bomo kot prva in edina občina v Sloveniji nadaljevali tudi na športnem področju,« je dejal župan.

Stekla prodaja parcel v OPC Veliki Otok

Na gospodarskem področju je izpostavil pospešeno prodajo zemljišč v novi obrtno-poslovni coni Veliki Otok, kamor ravnokar prihajajo uspešni podjetniki, dokumentacijo in infrastrukturo v poslovni coni v Prestranku pa urejajo. Samo v letošnjem letu so razpisali za skoraj 150.000 evrov spodbud, kar je za občino z dobrimi 20 milijoni proračuna krepak zalogaj. »V sedanjih časih smo z opravljenim delom zadovoljni,« je dejal župan, kot žalostno dejstvo pa omenil zapiranje podjetja nekoč obetavnega podjetja Javor Prestranek  in izgube številnih delovnih mest.

Decembra morda tudi zabaviščni park

Živahno dogajanje bodo Postojnčanom in obiskovalcem ponudili v prazničnem decembru. Poleg zdaj že tradicionalnega drsališča na glavnem mestnem trgu pred hotelom Kras bodo morda letos postavili tudi zabaviščni park, silvestrovanje pa bo podobno lanskemu, le s krajšim ognjemetom.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja