Obvestilo

V Postojni zaživel tretji center za OBMP

V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so v februarju 2024 zaključili pomembno naložbo – urejanje prostorov za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), ki jo je v višini milijona evrov financiralo Ministrstvo RS za zdravje. Program je ključen tako za preživetje ustanove, ki v zadnjih dveh letih zaradi padca natalitete v Sloveniji širi svoj program, kot za številne pare. Potrebe po zdravljenju neplodnosti namreč iz leta v leto naraščajo. Odprtja sta se udeležila tudi predsednik Vlade RS dr. Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Vsak šesti par v Sloveniji ima težave z neplodnostjo, srečujejo se s težavami in stiskami, a se zgodbe pogosto srečno končajo. Kot je med drugim povedal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo, k njim prihajajo pacientke tako iz Slovenije kot tudi iz sosednje Italije in s Hrvaške, programi OBMP pa bodo po njegovih besedah rešili marsikatero težavo parov, ki se srečujejo z neplodnostjo. Pri tem je kot ključnega izpostavil laboratorij za OBMP in mlad ter perspektiven kolektiv.

Do tisoč umetnih oploditev letno

Bolnišnica, zgrajena s samoprispevkom občanov Postojne in Pivke, je pravno-formalno podlago za investicijo v stavbi v lasti Občine Postojna pridobila po podelitvi stavbne pravice leta 2019. Urejanje prostorov v pritličju ustanove pa se je po dolgotrajnih zapletih z javnimi naročili začelo maja lani in zaključilo februarja letos. Laboratorij je urejen po najsodobnejših standardih in bo namenjen izključno postopkom OBMP. V bolnišnici za zdaj računajo  s 300 do 400, sčasoma pa tudi do 1000 umetnih oploditev letno. S prenovo prostorov so pridobili tudi možnost krajše namestitve in opazovanja rizičnih pacientk.

Med vodilnimi v Evropi

Dolgo načrtovani center za OBMP je tretji v Sloveniji, ki je tako po dostopnosti kot uspešnosti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo med vodilnimi v Evropi. V Postojni nameravajo  ponudbo na trgu še nadgraditi, saj se kot majhna bolnišnica lahko bolj prilagodijo in posvetijo željam neplodnih parov. Tako ženskam že omogočajo možnost posega brez bolečin ob prisotnosti zdravnika anesteziologa. Zanimanje za zdravljenje neplodnosti v Postojni pa prihaja tako iz vse Slovenije kot iz sosednjih držav.

V Postojni ne zaznavajo kadrovske krize v zdravstvu

Nova investicija bo prinesla tudi nekaj novih visoko kvalificiranih delovnih mest. Tudi siceršnja visoka izobrazbena struktura zaposlenih v bolnišnici pomeni višji nivo oskrbe porodnic, novorojenčkov in bolnic. Nezanemarljiva pa sta tudi prijazna obravnava in osebni pristop do vsake ženske oz. para. Kljub splošni kadrovski krizi v zdravstvu težav s pridobivanjem zdravnikov in drugega osebja pri nas ne zaznavajo. V centru bodo delovali 3-4 zdravniki ginekologi, ki so specializirani za zdravljenje neplodnosti in opravijo klinični del postopka ter prenos zarodkov in embriologi, ki opravijo laboratorijski del postopka oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Brez čakalnih dob

V postojnski bolnišnici se vsako leto rodi okoli 1.500 novorojenčkov, lani so na svet pomagali več kot 1460-im. Nudijo možnost poroda v vodi in babiški hiši ter poroda z epiduralno analgezijo. Poleg tega vsako leto izvedejo okoli 1000 velikih in malih operativnih posegov, zelo uspešni so zlasti pri zdravljenju razširjenih rakavih obolenj. Za preglede z napotnico v Bolnišnici Postojna ni čakalnih dob in vsaka pacientka lahko opravi storitev brez naročanja.

Dober milijon evrov vredna investicija

Investicijo je v celoti financiralo Ministrstvo RS  za zdravje. Prenova obsega 200 m2 oddelka v pritličju bolnišnice. Vrednost investicije znaša 1,1 mio EUR, dodatno pa še vrednost opreme 250.000 EUR. Po besedah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel število rojstev v Sloveniji pada, zato » … je pomembno, da država zagotovi možnost OBMP.«

Lora Roglič bolnišnici podarila Primoževo rožnato majico

Predsednik vlade pa je v izjavi ob koncu slovesnosti dejal, da je vesel nove pridobitve, saj postojnsko porodnišnico in delo tamkaj zaposlenih dobro pozna. Prisotne je na otvoritvi pozdravila tudi soproga znanega slovenskega kolesarja Lora Roglič, ki je postojnski porodnišnici ob tej priložnosti podarila rožnato majico vodilnega na lanski kolesarski dirki po Italiji, ki jo je Primož Roglič oblekel po veličastni etapni zmagi na Svete Višarje in bo v prihodnje krasila avlo postojnske porodnišnice.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja