Postojnska jama Triglav
Obvestilo

V Postojnski jami dočakali 38-milijontega obiskovalca

Tomos Terfel iz Walesa si je današnji dan rezerviral za obisk Postojnske jame in Predjamskega gradu in niti sanjalo se mu ni, da bo že drugi dan dopusta v Sloveniji tako popoln in nepozaben, kot je sam pripomnil. Obisk Slovenije je bil rojstnodnevno darilo njegovega dekleta. Do samega trenutka razglasitve v Koncertni dvorani, ki je sledil ob zaključku rednega obiska jame, 38-milijonti obiskovalec ni vedel, da je prav on srečnež, ki so ga v Postojnski jami nestrpno pričakovali že več tednov.

Ker imajo letos precej razlogov za veselje, so v Postojnski jami ob obeleževanju 38-milijontega obiskovalca priredili jamski šov. V sodelovanju z Magičnim gledališčem Serpentes so postojnski jamarji letos poskrbeli za še več  efektov – s posebnimi lučmi, pompoznimi spusti s stropa in prihodi iz temnih koncev jame.

Slovenija – dežela štirih letnih časov

Od 37-milijontega gosta  ni minilo niti leto dni. »Čas nas prehiteva,  je pa to dober pokazatelj, kako dobra je bila letošnja turistična sezona. Preseči milijon obiskovalcev je lahko obremenitev za jamo. Gre za to, kako bomo znali razporediti goste prek celega leta. Avgusta jih bo vedno dovolj in če bomo znali Slovenijo predstavljati kot deželo, ki ima štiri letne čase in vsak izmed njih je lep, tudi milijon ne bi smel biti problem. Le-ta pa nastane, če je koncentracija gostov prevelika v poletnih mesecih,« je pred razglasitvijo nagrajenca za Novice z Notranjske povedal direktor Postojnske jame, d.d., Marjan Batagelj.

»Izgovor« za vrnitev

38-milijontemu obiskovalcu je Marjan Batagelj podelil bon za vikend oddih na Cerknem, nagrajenec pa se lahko sam odloči bodisi za sprostitveni oddih v termah hotela Cerkno bodisi za smučanje ali pa oboje. Cerkno je prav tako idealno za aktivne počitnice na kolesu. Nagrada je seveda veljavna tudi za dekle 38-milijontega obiskovalca, ki je zakrivila njegovo izjemno potovanje. Ob tem je prejel tudi stekleno človeško ribico in navdušeno priznal, da ne more verjeti, da se to dogajain  da se veseli »izgovora« za vnovičen obisk Slovenije, ko se bo morda končno naučil smučati.

Tradicionalno smo znova obdarili tudi srečna osmoljenca – obiskovalca, ki sta obiskala Postojnsko jamo tik pred in tik po 38-milijontem obiskovalcu. Oba sta prejela človeški ribici iz imenitne idrijske čipke in monografijo Postojnske jame. Tako 38-milijonti kot oba »osmoljenca« so se slavnostno vpisali v Zlato knjigo obiskovalcev, kamor se že 200 let vpisujejo najimenitnejši obiskovalci Postojnske jame.

Letos rekordnih 1 200 000 obiskovalcev!

»Če smo na današnji dan v lanskem letu ravno preskočili milijon v skupnem številu obiskovalcev, se lahko pohvalimo, da smo jih letos do včerajšnjega dne našteli že skoraj 1.140.000, kar pomeni skoraj 14 % povečanje,« sporočajo iz Postojnske jame, kjer predvidevajo, da bodo do konca leta v vseh znamenitostih Parka Postojnske jame našteli preko 1.200.000 obiskov, kar je več kot primerljivo z leti pred osamosvojitvijo, ki so bila po številu obiskovalcev najuspešnejša. Vsak obiskovalec doprinese k širjenju izjemnega slovesa Postojnske jame in tudi k slovenskemu turizmu nasploh.

Na pragu dvestoletnice

Prihodnje leto bo Postojnska jama obeležila 200-letnico odkritja njenih najlepših delov, na kar se pripravljajo že vse leto. »Postojnski jami se bomo poklonili vsi umetniki,  politiki, športniki, pisatelji in pesniki, ker jame, ki bi v 200 letih nahranila toliko ust kot Postojnska, nimamo. Zato naj bo jama prihodnje leto v središču pozornosti, saj smo ji res dolžni izkazati spoštovanje,« je povedal Batagelj. Vse leto bodo obiskovalci Postojnske jame lahko sodelovali na različnih dogodkih – majhnih in spektakularnih.

Postojnska jama, d. d./Blanka Markovič Kocen

Foto: Iztok Medja, vir Postojnska jama, d. d.

Ne spreglejte

Zmaga življenja – likovna razstava Ande in Janeza Ovsca

Toliko sinergije kot je je bilo minuli petek zvečer na odprtju razstave, toliko vzajemnega spoštovanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja