Obvestilo

V Postojnski jami se poslavljajo od legendarnih vlakcev in zaključujejo rekordno leto

Po 43 letih so v Postojnski jami prenovili vozni park. Prvič v zgodovini Postojnske jame so z enkratno, 3 milijone evrov vredno investicijo zamenjali celoten vozni park. Na včerajšnji novinarski konferenci je predsednik Upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj predstavil tudi poslovne rezultate, po katerih sodeč družba zaključuje še eno rekordno leto.

»Novi zmogljivejši vlakci uresničujejo našo trajnostno vizijo turizma. Kljub posebnim tehnološkim novostim pa vlakci ohranjajo legendarno podobo in prav to je bil poseben izziv pri razvoju novih vlakov. V notranjosti namreč skrivajo veliko novosti in tehnoloških izboljšav,« je poudaril predsednik Upravnega odbora Postojnske jame. Vsaka od šestih novih lokomotiv po jami vleče 15 vagonov. En vlak tako lahko prevaža do 116 gostov z maksimalno hitrostjo 10 km/h. Novi vlaki so tišji in zato bistveno manj bremenijo jamsko okolje in živali.

V Postojnski jami so letos ustvarili 31,1 milijona evrov prihodkov in okoli 9,5 milijona evrov dobička, kar je 12 odstotkov več kot leta 2018. »Ves dobiček vsako leto vložimo v nove investicije in prav nič drugače ne bo prihodnje leto. Verjetno je zato hitrejša tudi naša rast, saj gostje zelo hitro opazijo, ali se neka destinacija neprestano razvija,” je na novinarski konferenci v Postojni, leto dni po obeležitvi 200-letnice odkritja notranjih delov jame, povedal direktor družbe Marjan Batagelj. Po njegovih besedah so nekateri indeksi presegli vsa pričakovanja. »Ko gre dobro Jami, gre dobro tudi vsem ostalim,« je dejal.

Med letošnjimi pomembnejšimi investicijami so odprtje Vile Planinke in nadaljevanje serije vlaganj v jami in Parku Postojnska jama. »V minulih letih smo investirali v Expo, nov vstopni in izstopni peron, prenovo Vivarija, obnovljeni so že vsi tiri in pragovi v jami, podpiramo raziskave, razvoj in jamski laboratorij, kjer živijo ‘zmajčki’,« je dodal. Tudi prihodnje leto bodo zaznamovale številne nove investicije. Začeli bodo prenavljati promenado, za kar bodo namenili štiri milijone evrov. Do velike noči naj bi končali drugi del prenove hotela Jama, s čimer bodo podvojili namestitvene zmogljivosti na 158 dvoposteljnih sob, za kar bodo namenili prek tri milijone evrov. Za začetek prenove hotela Cerkno bodo namenili sedem milijonov evrov.

Skupno naj bi do konca leta našteli 1.358.200 obiskovalcev. Samo Postojnsko jamo naj bi si ogledalo 868.800 obiskovalcev, njihovo število pa bo lahko še nekoliko višje, saj konec decembra ponovno pripravljajo žive jaslice. Predjamski grad naj bi si ogledalo skoraj 300.000 obiskovalcev, Vivarij 136.300 in muzej Expo 45.600 obiskovalcev.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Postojnska jama, d.d.

Nove lokomotive imajo prepoznavno rdeče-rumeno podobo
Levi krak remize
Dragoceni jamski know-how je razvil sodobne, okolju prijazne vlake

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja