Obvestilo
Žive jaslice v Šostojnski jami gostjo Nušo Derendo, lLuko Sršks in Urško Kastelic

V Postojnski jami že 30., spektakularna izvedba Živih jaslic

»Pred 30. leti smo bili prvi, ki smo si drzno upali postaviti Žive jaslice v Sloveniji izven cerkva. Danes pa v Postojnski jami napovedujemo največji božični spektakel v zgodovini,« so povedali na novinarski konferenci pred odprtjem tradicionalnih božičnih jaslic. Med 25. in 30. decembrom bodo Žive jaslice v Postojnski jami najbolj bleščeče doživetje letošnjega adventa. Edinstvena zgodba o čudežu rojstva, najboljši slovenski vokalisti, bogati kostumi in skrivnosten motiv snežnih krogel v podzemlju so presežek, kateremu turisti s celega sveta prilagajajo svoje božično-novoletne praznike.

Jubilejne 30. Žive jaslice v Postojnski jami je navdahnila znamenita snežna krogla. »Gre za element, ki ljudem prinaša čarobnost in veselje,« razlaga predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj, »prav to pa je tudi bistvo božičnih praznikov, kajne?«  A za simboliko snežne krogle, v katero je postavljena najveličastnejša glasbena točka z operno pevko Urško Kastelic v Koncertni dvorani, je globlji pomen. V iztekajočem se letu v Postojnski jami praznujejo 200 let turističnega obiskovanja Jame in se spominjajo svojih prvih obiskovalcev. Med njimi je Postojnsko jamo največkrat obiskal avstrijski cesar Franc Jožef, velik ljubitelj in zbiralec snežnih krogel, obenem pa tudi tisti, ki je iznajditelja E. Perzya (l. 1908) odlikoval za »edinstveno iznajdbo«.

Presežki v vseh dimenzijah

Žive jaslice v Postojnski jami veljajo eno od 10 najlepših podob božiča na svetu in s 5 kilometri še vedno ohranjajo rekord najdaljših živih jaslic v podzemlju na planetu. Tudi letos bodo navdušile z več kot 150 nastopajočimi – med katerimi bosta poleg Kasteličeve nastopila še Nuša Derenda in Luka Sešek. Posebne mejnike pa z letošnjo Božično pravljico pišejo kostumografi. Kar 1 kilometer in pol dragocenega pozlačenega blaga so porabili za svečan kostum Angela, ki začara vrhunec ob zaključku  v Koncertni dvorani. Nadnaravno lepoto angelov poudarjajo tudi unikatni elementi v obliki originalnih kostumskih metafor jamskih oblik. Duh bibličnega časa je osvežen s kreativno igro sodobnih tkanin, z likovno stilizacijo gub in s plastenjem.

Mehanske jaslice ali ko odrasli postanejo otroci

Ko je v preprosti delavnici svojega sovaščana Marjan Batagelj prvič zagledal maketo Postojnske jame, je od navdušenja padel na kolena. Natančno je opazoval – takrat še nedokončane – mehanske jaslice 31-letnega Bernarda Boleta in ga prevzet vzpodbudil, da jih nadgradi. Tako je počasi, a vztrajno zrasel še Jamski dvorec, skozi Jamo je bila postavljena železnica, zrasli so novi »špageti« in človeška ribica je dobila mladičke. Mimo svete družine pelje vlakec, sliši se klepanje, ribič je iz Pivke pravkar potegnil ščuko, vse se premika. Unikatne mehanske jaslice, ki jih je ljubitelj miniatur oblikoval kar 10 let, so oživele. Ob gledanju se tudi »najbolj odraslim« prižgejo iskrice v očeh in vsi postanemo otroci.

Prve žive jaslice v Sloveniji

Žive jaslice v Postojnski jami so največji približek originalu, ki ga je pred skoraj 800 leti v votlini samotnega kraja Greccio postavil sv. Frančišek Asiški. Pred 30 leti se je tako ob pogledu na jamsko kuliso povsem spontano rodila ideja o živih jaslicah v Postojnski jami. Prve so bile skromne, v obliki statičnega gledališča in postavljene v Tartarusu, delu jame, ki danes ni vključen v redni ogled. Ideja je bila drzna, revolucionarna, saj so bile to prve žive jaslice v Sloveniji, postavljene izven sakralnih objektov. Kljub tveganju, je bila predstava izredno dobro sprejeta in povpraševanje je bilo iz leta v leto večje. Po začetkih, ki so vključevali zgolj tri svetopisemske prizore, je božično doživetje postajalo iz leta v leto bolj dinamično in obsežno. Konec 90. let se dogajanje razpotegne vzdolž turistične poti, dodajajo se prizori, leta 2005 prvič nastopi estradnica Elda Viler. Po 30 letih govorimo o 90-minutni Božični pravljici, ki se večkrat dnevno zvrsti v kar petih prireditvenih dneh. O veličastni predstavi z 18 svetopisemskimi in glasbenimi prizori in o Živih jaslicah, ki so presegle meje Slovenije in odmevajo po svetu kot najlepša podoba božiča.

Investicije in poslovni rezultati

Postojnska jama zaključuje poslovno leto predvsem z načrti za prihodnje leto. Med najpomembnejšimi investicijami, ki so se sicer že začele, a bodo javnosti bolj »vidne« prihodnje leto, je nedvomno obnova B dela Hotela Jama. Ta bo z novimi 78 sobami, kongresno dvorano in restavracijo zaokrožil ponudbo Hotela Jama in ga povzdignil v najsodobnejši hotel za najzahtevnejše goste in kongresni center.

Pričeli so s prvo fazo 4-letne obnove 400 metrov dolge promenade Postojnske jame, ki bo povezala celotno zgodbo in podobo Parka Postojnska jama z drevoredom in razgledno točko nad reko Pivko. Promenada Slavnih bo tudi izpostavila nekatere najbolj opazne osebnosti, ki so Postojnsko jamo obiskale v njeni 200 letni zgodovini turizma. Vrednost celotne investicije je ocenjena na 4 milijone evrov.

»Nadaljujemo tudi z obnovo upravne stavbe, z investicijami na Cerknem in nadaljnjim razvojem Vile Planinke, ki je že v prvih mesecih delovanja pokazala izjemne rezultate, med drugim smo se z dvema kapama uvrstili tudi v mednarodni gastronomski vodnik Gault&Millau,« je na novinarski konferenci še povedal Batagelj. »Ker vemo, da najbolj štejejo investicije v kader, smo letos zaposlene vključili v posebno kolektivno zavarovanje Specialist z Asistenco, investiramo v izobraževanja na delovnem mestu, ob polnem regresu pa jih bomo nagradili tudi za poslovno uspešnost, saj poslovno leto zaključujemo z rekordnim dobičkom.”

Foto: arhiv Postojnska jama

Rdeča nit letošnjih Živih jaslic so snežne krogle, ki ljudem prinašajo čarobnost in veselje.

Okoli-150-nastopajočih-vsako-leto-poskrbi-za-čudovito-doživetje-božične-zgodbe-o-rojstvu.

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja