Obvestilo

V pustni čas s pustno razstavo v galeriji Krpan

Po butalski tradiciji se uvodoma v pustni čas v pustne barve obleče tudi osrednja in edina galerija na cerkniškem koncu, galerija Krpan. »Navadno smo razstavo odprli na debeli četrtek, a kaj ko je zdaj v pustnem tednu že toliko prireditev, da na vse človek enostavno ne more. Pa smo rekli, da bo najbolje, da vrata v Krpana odpremo že prej,« so v sporočilu za javnost zapisali pustoisti in razstavo odprli v torek pred pustom, ko imamo vsi še toliko časa, da si lahko v miru ogledamo, kaj so nam tokrat pripravili nasledniki slikarja Čačke.

Razstava pustoistov letos združuje stare in mlade pustne avtorje, ki nam predstavljajo, kakšno je pustno stanje duha. Vsak od njih ga vidi po svoje, s svojimi očmi, v svojih tehnikah in inštalacijah. »Ni naključje, da je odprtje razstave potekalo ravno na Valentinovo, saj so vsi avtorji nesmrtno zaljubljeni … v pust, seveda,« so še zapisali v sporočilu.

Kdo so pustoisti?

Preprosto: to so pustni avtorji. Ljudje, ki ustvarjajo pusta. Umetniki, ki so del svojega talenta in dela namenili petemu letnemu času oziroma pustu. Zaenkrat gre za ozko skupino. To je zgolj naključje. Pustoistov je seveda več, kot jih razstavljamo danes. Vsaj v duhu. Pustoisti so lahko mladi ali pa malo manj mladi. Lahko so celo stari. Starost ni kategorija. Važen je pust.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja