Obvestilo

V PVZ bodo odstirali skrivnosti največje letalske vojaške baze na Balkanu

V okviru  muzejskih večerov Parka vojaške  zgodovine prirejajo v sredo, 22. marca, ob 18.00 v Parku pogovorni večer na temo Podzemno letališče – Željava – med mitom in resničnostjo  ter javno predstavitev makete letališča, ki je nova pridobitev PVZ.

Pivka – Maketo bo predstavil njen avtor Kristjan Slokar iz Cerknice. Zanjo je porabil skoraj 1.600 ur, nastajala pa je skorajda leto dni. V dogovoru z njim so v Parku maketo namestili decembra 2015, ko je bila nared namenska vitrina. Sama namestitev in montaža je zahtevala veliko pozornosti in natančnosti, kljub vsemu pa je bila večina namestitvenih del zaključena v dveh dneh.

Maketa je v razmerju 1:144 in meri v dolžino skoraj 3,6 m, v širino pa 1,6 m. Nameščena je v novem muzejskem paviljonu, in sicer v sklopu razstave Pot v samostojnost.

Na pogovornem večeru bo o maketi pregovoril avtor, skrivnosti podzemnega letališča pa bodo odstirali nekdanji piloti  in vojaki, ki so na letališču službovali.

Slovenci so na Željavi skupaj s predstavniki drugih narodnosti nekdanje Jugoslavije službovali v številnih vlogah – od gradbincev, inženirjev, tehničnega osebja, pilotov kot ostalih zaposlenih. Načeloma se je Željava gradila od leta 1968 pa do razpada nekdanje Jugoslavije. Objekt je bil uničen leta 1992.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv PVZ

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja