Obvestilo

V Sloveniji bo na prvi dan novega leta na svet prijokalo 57 novorojenčkov

57 novorojenčkov, ki naj bi jih bilo  po podatkih Unicefa  na prvi dan novega leta rojenih v Sloveniji, predstavlja 0,015 odstotka od 385.793 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2018 po vsem svetu. Prvega otroka pričakujejo na  Božičnem otoku v tihomorskem otočju Kiribati.

Največ novorojenčkov  bo rojenih v Indiji, na Kitajskem, v Nigeriji, v Pakistanu, v Indoneziji, ZDA, v Demokratični republiki Kongo in Etiopiji ter Bangladešu, so še sporočili iz Unicefa.

Unicef v februarju s kampanjo Vsak otrok živ

Številni novorojenčki pa ne bodo dočakali drugega dneva, so opozorili v Unicefu. V 2016 je na svetu vsak dan umrlo približno 2600 novorojenčkov v 24 urah po rojstvu. Unicef bo zato prihodnji mesec lansiral globalno kampanjo Vsak otrok živ (Every Child Alive), ki bo zahtevala in zagotavljala cenovno dostopne, kakovostne zdravstvene rešitve in ukrepe za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, dezinfekcijo popkovine, spodbujanje dojenja v prvi uri po rojstvu in stika matere z otrokom.

Ocene Unicefa kažejo, da bo na Švedskem v januarju 2018 rojeni otrok najverjetneje živel do leta 2101, otrok v Sloveniji do leta 2099, medtem ko otrok v Somaliji najverjetneje ne bo živel dlje kot do leta 2075.

STA/Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna zbirajo stare kasete

V Notranjskem muzeju Postojna bodo v praznični december stopili z odprtjem razstave Rock Postojna, 1. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja