Obvestilo

V Šmihelu so praznovali 120. obletnico šole

V polni športni dvorani v Šmihelu so s kulturnim programom, v katerem so nastopajoči približali obiskovalcem živahno, igrivo in ustvarjalno šolsko skupnost, in izdajo publikacije »Stoji učilna zidana 1903-2023« praznovali 120 let delovanja podružnične šole. Na prireditvi, na kateri so nastopili šmihelski učenke in učenci ter učiteljski pevski zbor OŠ Pivka, so obeležili tudi državni praznik, Dan samostojnosti in enotnosti, in prihajajoče novoletne praznike.

Z izobraževanjem h kakovosti življenja

Zbrane je nagovoril župan Robert Smrdelj, ki je poudaril pomen ustanove za lokalno skupnost ter njeno plemenito in odgovorno poslanstvo. »Šola je prostor, kjer se prepletajo pridobivanje znanj, vzgoja, šport, kultura, igra, družabno življenje in še marsikaj, kar daje mladim trdne temelje za razvoj in življenje. Šola odpira vrata v nov svet, širi obzorje in bogati z novimi izkušnjami ter je pomembno družabno okolje, kjer se tkejo vezi prijateljstva, ki velikokrat trajajo vse življenje,« je med drugim povedal. Jubilej po županovih besedah jasno odraža zavedanje skupnosti o pomembnosti izobraževanja v dolini, ki bistveno vpliva na kakovost življenja, zlasti na podeželju. Zahvalil se je vsem, ki so prispevali k obstoju šole, in izpostavil vlogo vaške skupnosti ter Občine pri podpori šoli, ki se kaže v naložbah in obnovah, ki so šoli omogočile še boljše delovanje. Nagovor je zaključil z voščilom ob bližajočih se praznikih, zbranim je zaželel blagoslovljen božič, čestital ob prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ter zaželel srečen prehod v novo leto.

Stoletje šolstva v Šmihelu zbrano v knjigi

Osnovna šola Pivka je po reorganizaciji šolstva v šestdesetih letih prejšnjega stoletja imela pet podružničnih šol, a so zaradi upadanja števila otrok večino zaprli. Edina, ki je preživela do danes, je podružnična šola v Šmihelu. Ob stoti obletnici delovanja šole leta 2003 je nastala knjižica z naslovom »100 let šole v Šmihelu 1903–2003«. Ob 120-letnici šole so se odločili za novo izdajo, v kateri so želeli na kratko povzeti prelomne dogodke zadnjih sto let in jih nadgraditi z opisom delovanja šole v zadnjih dvajsetih letih. Pri pripravi publikacije so jim bile v pomoč šolske kronike, ki so bile bogato opremljene s fotografijami, prikazujejo pa uspešno delovanje šole ter njeno tesno povezanost z lokalnim okoljem. Publikacijo Stoji učilna zidana, je uredila Alenka Tomšič, v uredniškem odboru so še sodelovali Urška Bubnič, Sonja Vodopivec in Andrej Žužek.

Nekdanji dolgoletni ravnatelj Andrej Žužek je na prireditvi predstavil zgodovinske poudarke razvoja šolstva v Šmihelu ter prebral zahvalno pismo nekdanje učiteljice Pavle Kaluža, po besedah Andreja Žužka, še edine žive partizanske učiteljice v Sloveniji, ki je znanje v hramu učenosti nabirala prav v Šmihelu, kasneje pa tu poučevala.

Šola kot središče skupnosti

Ravnateljica Osnovne šole Pivka, mag. Nadja Černetič, v predgovoru k publikaciji izraža spoštovanje do bogate zgodovine te ustanove. Poudarja, da je šola kljubovala času že 120 let, je ena najstarejših in najlepših v Pivški kotlini. Zahvaljuje se uredniškemu odboru, še posebej bivšemu ravnatelju Andreju Žužku, ki je bil pobudnik in idejni oče publikacije. Poudarila je pomen šole v lokalnem okolju ter izpostavila njeno tesno povezanost s krajem. Na včerajšnji prireditvi je opisala tudi prenove, ki so zaznamovale šolsko stavbo, vključno s temeljito prenovo leta 1982, izgradnjo športnega igrišča leta 2002, drugo obsežno prenovo leta 2014 ter letos dokončano novo večnamensko dvorano, ki je pomemben mejnik šole v Šmihelu. »Šola v Šmihelu ni le šola, temveč je središče skupnosti. Ponosni smo na dobro sodelovanje s starši, ki je ključno za uspeh vsake šole. Zahvaljujem se vsem, ki so prispevali k izgradnji športne dvorane,  ki je postala središče športnih in kulturnih prireditev v kraju. Posebna zahvala gre Občini, županu Robertu Smrdelju, Jadranu Brožiču in vsem ki ste sodelovali pri gradnji nove dvorane. Vaša podpora in predanost so omogočili, da danes stoji tukaj krasna dvorana, ki je vsem v ponos,” je poudarila.

Prireditev se je zaključila z obiskom dedka Mraza, ki je obdaril učenke in učence, praznično tržnico novoletnih izdelkov in dobrot iz podružnične šole ter srečanje ob dobrotah izpod rok članic KD Šmihel.

Pivka.si/Uredništvo NzN

Foto: Anika Udovič, arhiv OŠ Pivka

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja