Obvestilo

V snežniških gozdovih odmevali etno ritmi

Globoko v snežniških gozdovih se je na najobsežnejšem festivalu v Sloveniji, Plavajočem gradu, sinoči predstavil Etno Histeria World Orchestra, koncert pa lahko označimo kot enega vrhuncev ne samo petkovega večera, temveč celotnega festivala.

Izmenjava ljudske in tradicionalne glasbe z vsega sveta

Etno Histeria World Orchestra je mednarodni projekt, ki že več kot 20 let združuje vrhunske glasbenike s celega sveta. Vsako leto sredi poletja iz skoraj vseh kontinentov pripotujejo glasbeniki ali v slovensko Istro ali h gradu Snežnik in tam intenzivno vadijo program, ki ga v času delavnic ustvarijo skupaj. Glasbeniki si med seboj izmenjujejo ljudske in tradicionalne skladbe iz svojih okolij, v nekaterih primerih tudi avtorske skladbe, ki se nato manifestirajo v zvoku avtorske interpretacije 70 do 100-članskega orkestra.

Vsako leto nova sestava orkestra

Po intenzivnem tednu vzajemnega učenja in ustvarjanja se orkester odpravi na turnejo po Sloveniji in na koncertih postreže z okusno mineštro skladb z vsega sveta, ki jih začini z avtorskim pristopom vsakega od udeležencev. Orkester vodi skupina izkušenih mentorjev, igra brez not in z improvizacijo ustvarja vedno nove dinamike, zato je tudi vsak koncert njihove turneje nov in nepričakovan dogodek tako za poslušalce kot za orkester. Do sedaj je orkester izdal že štiri albume, njegov čar pa je tudi to, da se po turneji vsako leto znova razide in vsako leto znova tudi vzkali.

Pestra ponudba festivala Plavajoči grad

Letošnji festival Plavajoči grad v štirih dneh in treh nočeh predstavlja  220 koncertov, predstav in drugih nastopov na 17 vizualnih prizoriščih v osrčju snežniškega parka

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja