Obvestilo

V Studenem o slovenskem izseljenstvu

Turistično društvo Pudgura vas vljudno vabi na predavanje urednice in raziskovalke Alenke Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija, »ZBOGOM, KRANJSKA DEŽELA, NIKOLI VEČ TE NE BOM VIDEL«, v  soboto, 20. decembra 2014, ob 18.30 v Kulturnem domu v Studenem.

»Vse je bilo odeto v belo snežno odejo, polja, pašniki in gozdovi. Bilo je par dni pred veselo pričakovanimi božičnimi prazniki. Čeprav je bilo vse zimsko pusto in pokrito s snegom, se je vendar mlado in staro veselilo prelepega božičnega večera. Kakor vsako leto, tudi takrat ni hotel nihče zaostati, da ne bi na en ali drugi način pokazal pomen božičnih praznikov.« (Troha, Osamljena, 1928)

Predavateljica bo osvetlila zgodovino slovenskega izseljenstva konec 19. in v začetku 20. stoletja, kot ga je sama spoznavala v času raziskovanja življenjske zgodbe enega izmed 300.000 Slovencev, ki so šli v Severno Ameriko in tudi v druge države – svojega starega strica Franka Trohe Rihtarjevega. V drugem delu predavanja bo predstavila Trohovo knjigo  Božični in velikonočni spomini.

 

 

Ne spreglejte

Večgeneracijski družinski center v Cerknici odpira svoja vrata

Večgeneracijski družinski center v Cerknici v sredo 1. junija odpira svoja vrata v prostorih Galerije …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja