Obvestilo

V Ydrii Motors z manj odpadki

Ydria Motors, d.o.o., se je v letošnjem letu vključila v projekt Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov,  ki je potekal od 21. do 29. novembra 2015, in katerega razpisnik je Evropska komisija s podporo programa LIFE+.  Glavni namen projekta je, kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma, da bi jih proizvedli čim manj, torej ravnati po vodilu – narediti več z manj.

Gre za eno izmed najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij Evropske unije na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. Letos bo projekt potekal pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta.

Kot je povedala skupina,  ki je bil v podjetju odgovorna za izvedbo omenjenega projekta, si je za cilj zadala predvsem zmanjševanje  količin odpadne ovojne folije, ki povzroča največ težav.  »Vse dobavitelje, ki pri pakiranju uporabljajo plastično embalažo, smo obvestili o svojem načrtu  zmanjšati količino odpadne plastične folije in nadaljevanju projekta z zmanjševanjem količine plastične embalaže. Med cilji je tudi izobraževanje zaposlenih.« Le-te  je treba po njihovih besedah vzgajati v tej smeri, še zlasti, kadar gre za nove projekte.  »To kulturo je treba pri vseh dvigniti.«

 Na poti k podjetju z nič odpadki

V tednu akcije so v Ydrii Motors začeli izvajati aktivnosti, ki imajo za podjetje dolgoročni pomen. Tako so, denimo, zamenjali plastenke vode s steklenimi vrči in poskrbeli za zmanjšanje količine odpadne plastične embalaže.  Z dobavitelji bodo začeli iskati rešitve za zmanjševanje količine odpadne ovojne folije, z izobraževanjem zaposlenih o pravilnem ločevanju odpadkov pa se bodo približali cilju, da postanejo podjetje z nič mešanimi komunalnimi odpadki. Pripravili  so tudi natečaj koristnih predlogov za zaposlene, kako in na kakšen način zmanjšati količino odpadkov, ki nastanejo v podjetju.

Večletni projekt za gospodarsko družbo

»Projekt bomo nadaljevali. Teden dni  je namreč prekratek čas, da bi kaj bistvenega naredili ali dobili,« pravi Bajt. Tina Menard, strokovna sodelavka za kadre , pa dodaja: »V enem tednu lahko na temo ozaveščanja kaj naredijo izobraževalne institucije, za gospodarsko družbo pa je to večletni projekt oziroma projekt, ki se s iztekom te akcije ne konča « Menardova še pojasnjuje, da bodo Evropski komisiji o projektu poročali, niso pa bili deležni nobene finančne injekcije.

Blanka Markovič Kocen

Foto:Teden brez odpadkov v Ydrii Motors  (arhiv YM)

Ydria Motors - ODPADKI-LOGO2

 

 

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja