Obvestilo

Varnostni sosvet: novih prebežnikov v Logatec ne bo

V Logatcu se je na redni seji sešel varnostni sosvet, ki je razpravljal o trenutno aktualni problematiki prebežnikov v logaškem azilnem centru.  Kot je po seji povedal župan Berto Menard, bojazni ni, stanje v azilnem centru pa je v dogovorjenih okvirih.

V Logatcu je okrepljeno policijsko patruljiranje, zaradi česar je kriminaliteta padla tudi na tistih področjih, kjer jo sicer beležijo. »Tudi ob koncu tedna dežurata dve patrulji, tako da varnost občanov ni ogrožena,« je poudaril župan. Občani pa so kljub temu zaskrbljeni. »Prejel sem kar nekaj pisem, tudi telefonskih klicev, ampak predvsem zato, ker  so to ljudje iz Maroka in drugih afriških dežel, so temne politi in zato bolj opaženi. Ni pa zaznati nobenih težav,« pojasnjuje Menard.

Na Osnovni šoli 8 talcev Logatec trenutno nimajo begunskih učencev. Ravnateljica Karmen Cunder je bila nad informacijami o povečanem številu prebežnikov presenečena, saj jih v zadnjem času ni bilo veliko. »Danes smo bili seznanjeni s tem, da prihajajo in da se ponovno vzpostavlja stik in obveščanje, katere skupine prihajajo in se tudi dogovorimo, katere učence vpisati in kako z njimi delati. Programe imamo zdaj že tako dodelane, da z njimi ne bo več težav,« je povedala Cundrova in dodala: »Vedno rečem, da so to samo otroci in  tako jih moramo vzeti. Z drugimi, ki prihajajo, nimamo opravka.«

V logaškem azilnem centru je trenutno nastanjenih 29 vlagateljev namere in 19 prosilcev za mednarodno zaščito. V skladu s sklepom občinskega sveta gre izključno  za ranljive kategorije, je povedala Katarina Štrukelj, vodja Sektorja za sprejem in oskrbo. Preostale so postopoma premeščali v Ljubljano, kjer je po besedah sogovornice dovolj kapacitet in naj prebežnikov v Logatec ne bi pošiljali.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja