Obvestilo

Varuh človekovih pravic na delovnem obisku v Pivki

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v okviru delovnega obiska v občini Pivka seznanil z uresničevanjem človekovih pravic v lokalni skupnosti, delovanjem uprave in odločanjem v upravnih zadevah v zakonitih in razumnih rokih. Sicer varuh človekovih pravic do sedaj še ni obravnaval pritožbe, ki bi se nanašala na občino Pivka. Župan je varuha seznanil z odprtimi projekti, od vodooskrbe do gradnje doma starejših in načrtih za reševanje stanovanjske problematike v občini.

Peter Svetina se je v Pivki srečal tudi z vodstvom in strokovnimi sodelavkami tamkajšnjega vrtca, s katerimi se je pogovarjal o problematiki otrok z motnjami v razvoju ter zlasti o zgodnji obravnavi predšolskih otrok. Zakon o zgodnji obravnavi otrok je bil sicer sprejet, nima pa izvedbenih oziroma podzakonskih predpisov. To tudi otežuje in onemogoča delo strokovnih delavcev na tem področju. Varuh je obljubil, da bo posredoval pri pristojnem ministrstvu.

Varuh je del obiska namenil tudi lokalnim humanitarnim organizacijam, in sicer Rdečemu križu Postojna in Pivka ter Karitas Pivka. Seznanil se je z njihovim delom v času epidemije. Predstavniki humanitarnih organizacij so povedali, da sam porast povpraševanja v epidemiji ni bil toliko kritičen kot pomanjkanje sodelavcev. Tako pri Karitasu kot pri Rdečemu križu so najaktivnejše prostovoljke mlajše upokojenke, ki pa se v času epidemije niso želele preveč izpostavljati zaradi morebitnih okužb. Tako je delo slonelo na zaposlenih oziroma mlajših prostovoljcih.

Delovni dan je bil sklenjen s sklepno mislijo, da je nujno ohranjati socialni čut za sočloveka in v lokalni skupnosti. slednje tudi v navezavi s cepljenjem proti koronavirusu, ki sta ga tako župan kot varuh podprla. S cepljenjem namreč ne ščitimo le sebe temveč tudi sočloveka.

Občina Pivka/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja