Obvestilo

Več preventive za manj žrtev med pešci

Agencija za varnost prometa se s preventivnimi akcijami za večjo varnost pešcev trudi izboljšati zaskrbljujočo statistiko. Delež umrlih pešcev je bil namreč v letu 2016 za 38 odstotkov večji kot leto prej. Ta teden po Sloveniji poteka akcija Bodi viden – bodi previden.

Med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč v lanskem letu je bil delež mrtvih pešcev 17 odstotkov, povečuje pa se tudi število hudo telesno poškodovanih pešcev. Na slovenskih cestah je leta 2015 umrlo 16 pešcev, lani pa 22, od tega kar pet na avtocestah, so v sporočilu za medije zapisali na agenciji za varnost prometa.

Zaskrbljujoče je tudi število prometnih nesreč, povzročenih zaradi uživanja alkoholnih pijač, teh so v lanskem letu pešci povzročili 23. V zadnjih letih se je povečalo predvsem število prometnih nesreč v naselju, v katerih so bili udeleženi pešci. V letu 2016 jih je v naseljih umrlo 11, 121 jih je bilo hudo telesno poškodovanih.

Med smrtnimi žrtvami med pešci izstopajo starejši, stari nad 64 let. Lani jih je umrlo 10, huje telesno poškodovanih je bilo 56.

Agencija za varnost prometa  kot enega od glavnih vzrokov za prometne nesreče z najhujšimi posledicami v lanskem letu navaja nepravilno prečkanje ceste, zato v preventivni akciji pešce opozarjajo predvsem na uporabo prometnih površin, namenjenih njim, voznike pa pozivajo, naj bodo na pešce pozorni in jim odstopijo prednost.

Največ prometnih nesreč se zgodi v jesensko-zimskih mesecih. V tem času je zato dobro nositi odsevnike ali svetlejša oblačila, svetujejo na agenciji.

V času preventivne akcije bodo policija ter mestna in občinska redarstva okrepili nadzor in več pozornosti namenili spremljanju ravnanja voznikov in pešcev. V akciji bodo sodelovali tudi lokalni sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, nevladne organizacije in verske skupnosti, so še sporočili z agencije.

Agencija za varnost prometa/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja