Obvestilo

Večer pri vodnjaku na Čevici – z glasbo na kresni večer in ob državnem prazniku

Mešani pevski zbor Pevskega društva Logatec je na kresni večer, 24. rožnika, pripravil že tradicionalni 31. Večer pri vodnjaku na Čevici. Kot vsako leto do sedaj, je  pevski zbor tudi letos medse povabil zanimive goste, tokrat Oktet Raskovec z Vrhnike in Preloške muzikante iz Preloga  v Beli krajini.

Uvodoma se je na prireditvi predstavil z žlahtno zborovsko pesmijo  zbor gostitelj pod vodstvom zborovodje Lovra Groma. V svojem dolgoletnem delovanju so pevci mešanega pevskega zbora prekrižarili domovino po dolgem in počez, predstavili so se tudi v tujini. Na tokratnem večeru pa so nam zapeli nekaj lepih slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi , ki so lepo obeležile kresni večer. Ker pa je bil  taisti večer  tudi predvečer dneva državnosti, so za to priložnost zapeli pesem  Antona Foersterja “LJUBEZEN DO DOMOVINE” in  čestitali vsem ob praznovanju tega pomembnega praznika.

V nadaljevanju se nam je z izbranim sestavom pesmi, pod vodstvom Mitje Drašlerja  predstavil Oktet Raskovec z Vrhnike. Med drugim so zapeli tudi pesem skladatelja Petra Jereba “Ob kresu”. Moški glasovi so malone osvojili logaško poslušalstvo, ki jih je za to  nagradilo z močnim aplavzom.

Kot zadnji  se nam je predstavil Tamburaški ansambel » Preloški muzikantje« iz Preloga  v Beli krajini. Ob milozvočnih zvokih tamburic in spremljevalnih instrumentov so nam predstavili pesmi iz Bele krajine in seveda tudi nekaj popularnejše glasbe. Njihov nastop je še posebej popestrila s svojim petjem pevka  Monika Kocijan (na vodilni fotografiji), ki je tako navdušila občinstvo, da so morali zaključiti večer z dodatno pesmijo.

Belokranjci so se nam med drugim predstavili tudi na posebni  stojnici, kjer so razstavili   svoje  tradicionalne izdelke domače obrti, na poskušanje pa so ponudili tudi svoj kruh in belokranjsko vino.

Celotno prireditev je spretno povezovala voditeljica ga.Marinka Dodič,ki je za zaključek prireditve o kresu povedala: “In kakšna je torej tista ljudska s kresnicami? Če vas bodo kdaj ob kresu slučajno obiskale kresnice, jim le dajte kakšen majhen dar. Če jih namreč ne boste vsaj malenkostno obdarovali, vam bodo takole zagodle: Vaša vrata polna blata, vaši hiši sami miši, na vašem vrti sami krti! Da b’ imeli tol’ko straha, kok je na vaši peči praha

 Janez Ovsec

Foto: Primož Sark

Čevica4 Čevica5 Čevica3 Čevica2 Čevica1

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja