Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Večgeneracijski center Primorsko-notranjske regije: uspešno povezovanje občin odpira vrata novim vsebinam

V Postojni so danes predstavili Večgeneracijski center, ki bo povezal šest občin v regiji in bo skrbel za medgeneracijsko dogajanje. Naslednjih pet let bo deloval v Občini Postojna pod okriljem Zavoda Znanje oziroma postojnske enote ljudske univerze.

Postojna – »V centru bomo povezali  tako generacijo kot tudi regijo,« je ob predstavitvi projekta v Zeleni dvorani, kjer bodo potekale aktivnosti, uvodoma povedal postojnski župan Igor Marentič. Namen Večgeneracijskega centra  je druženje, ohranjanje oziroma širjenje socialne mreže in zadovoljevanje potreb različnih oblik družin, posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih, starejših in drugih ranljivih skupin, pridobili pa so tudi 3,5 delovnih mest, ki so si jih občine razdelile.

Vsi dobrodošli!

»To naj bi bila točka v Postojni, kjer bodo prav vsi dobrodošli,« pa je vidno ganjena dejala dr. Vanita Nina Hočevar, ki bo center vodila in je že v pripravah na razpis oblikovala širok nabor aktivnosti po posameznih ciljnih skupinah. »Z delom smo začeli nemudoma, saj je potreb ogromno, ravno tako pa tudi želja,« je izpostavila. »Vsakemu prebivalcu bi radi zagotovili družbo oz. prijatelje, torej socialno vključenost, vsakdo bo tu lahko pridobil informacije in dodatna znanja,« je še dejala Hočevarjeva.

Za uspešno kandidaturo na razpisu se je Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje Postojna, zahvalila Igorju Marentiču, županu Občine Postojna, in tudi celotni ekipi, ki jo je povezovala in vodila Tina Bazjako, predstojnica Ljudske univerze Postojna.  »Zasluge za realizacijo tega pomembnega regijskega projekta gredo predvsem uspešnemu povezovanju med občinami, kar pomeni, da so vrata odprta za nove vsebine,« je še dodala.

Dobrih pol milijona evrov iz razpisov

Projekt, ki ga financirata Ministrstvo RS  za delo, družino in socialne zadeve (15 odstotkov) in Evropski strukturni in investicijski sklad (85 odstotkov) trajal pet let, po tem obdobju pa bodo morali delovanje zagotoviti še za šest mesecev. »Verjamem, da bomo sredstev deležni tudi v naslednji finančni perspektivi,« je optimistična Tina Bazjako, ki je tudi razložila, da so na razpisu uspeli pridobiti 575.000 evrov sredstev za celotno obdobje, kar pomeni 120.000 evrov na leto, sofinancirajo pa ga tudi občine ustanoviteljice, torej Postojna, Cerknica, Loška dolina, Bloke, Pivka in Ilirska Bistrica.

V sodelovanju je moč

Pri izvajanju dejavnosti naj bi pomagali prostovoljci, po besedah cerkniškega župana Marka Ruparja pa bi bilo primerno vključiti tudi javna dela, s katerimi imajo v Cerknici zelo dobre izkušnje. »To je še en dokaz, da znamo v regiji dobro sodelovati,« pa je med drugim poudaril bloški župan Jože Doles.

Predsednik Društva upokojencev Postojna Franc Koščak je opomnil, da smo v demografski depresiji in če se ta trend ne obrne, bomo čez 30 let kot narod ogroženi, zato je medgeneracijsko sodelovanje še toliko nujnejše.

»Začnemo že jutri, z jutranjo meditacijo in telovadbo za možgane,« je napovedala dr. Nina Vanita Hočevar.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Cerkniški župan Marko Rupar in bloški Jože Doles
Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje
Dr. Nina Vanita Hočevar (na desni, stoje), vodja Večgeneracijskega centra
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja