Obvestilo

Večtisočglava množica na pustnem karnevalu v deželi Butalcev

Tradicionalni liki in velike figure na čelu s pramaterjo Uršulo in ščuko velikanko so v Cerknico na pustni karneval privabile več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. Butalci, ki so oblast prevzeli v četrtek, se bodo v sredo za leto dni poslovili.

Karneval, ki so ga letos poimenovali Polh v škrini, se je po tradiciji  začel točno okoli 12.32. Poleg Butalcev in polhov, Uršule in ščuke velikanke je bilo mogoče videti tudi Uršulino potomko Lizo, pa Rega Vranjejamskega, največjega žabona na svetu, povodnega moža Jezerka, butalskega ježa in mogočnega zmaja. Po besedah predstavnika organizatorjev Aljaža Červeka je k večtisočglavi množici obiskovalcev karnevala pripomoglo tudi lepo vreme, prireditev pa je označil kot eno boljših pustovanj v zadnjih letih. Karneval so popestrile različne gostujoče skupine, tudi kurenti.

V ponedeljek pripravljajo večer, posvečen etnološki pustni dediščini Notranjske in gostujočih skupin z Banjške planote. Čeprav pustni torek praviloma povsod po svetu velja za vrhunec pustnih prireditev, ta dan v Butalah, kjer je vse obrnjeno na glavo, ne bo nič posebnega.

Na pepelnično sredo bodo v Cerknici pokopali pusta, ki bo umrl od dolgčasa, ko si bo na pustni torek ogledal ponovitev TV Čohovo. Kot pravijo organizatorji, bo to najstarejša premikajoča pustna ulična predstava na Slovenskem z ognjeno-mokrim koncem. Pogreb pusta v Cerknico spet vrne “posvetno” oblast, življenje pa na običajne tirnice.

Uredništvo NzN

Foto: pust.si

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja