Obvestilo

Velika voda na filmskem traku

V Kulturnem domu Postojna smo bili v četrtek priča premieri dveh imenitnih dokumentarcev s skupnim imenovalcem: vodo. Kulturni dediščini se posveča dokumentarec Voda in njena moč v produkciji Vascom TV, njeno naravno dediščino pa predstavlja dokumentarni film Naravna dediščina ob Veliki vodi, ki je nastal v produkciji Studia Proteus Postojna in TV Galeja.

Film Naravna dediščina ob Veliki vodi je nastal v okviru projekta Ohranjanje naravnih virov za lepši jutri iz virov Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. To je zgodba o edinstveni kraški reki, naravni dediščini, ki se ogleduje v njenih tolmunih in stiku človeka z njo. V okviru istega projekta je nastal še dokumentarec Voda in njena moč, oba sta bila premierno na ogled 8. novembra.

Reka Reka ali Velika voda  je največja in najdaljša slovenska ponikalnica. Ob svojem toku je oblikovala in še oblikuje pokrajino in njene ljudi. Del njene naravne in kulturne dediščine prikazujeta dva nova dokumentarna filma.

Scenaristka in režiserka filma je Alenka Furlan Čadež, direktor fotografije Manuel Tomšič, kamera: Manuel Tomšič, Miloš Valenčič, Franci Korošec Šoki, grafika: Neja Kalan, organizacija: Miloš Valenčič.

V Parku vojaške zgodovine Pivka bodo 25. novembra ob 12. uri predpremierno prikazali film Slovenec, ki je preletel stoletje. Film je nastal v produkciji Studia proteus v sodelovanju z Društvom Kolut, s podporo Občine Postojna, Ameriške ambasade in Zavarovalnice Triglav. Dokumentarec predstavlja življenje Jurija Kraigherja Žoreta iz Hrašč in njegovo zavidljivo medvojno in povojno letalsko kariero. Projekcije se bo udeležila tudi nova ameriška veleposlanica v Sloveniji.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Studia Proteus Postojna

 

 

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja