Obvestilo

Velikonočne košarice in pletenice izpod rok članic društva Klasje

Slivice – Članice društva Klasje so pod vodstvom predsednice društva Ane Ivančič na delavnici minulo soboto izdelovale kvašene velikonočne košarice in pletenice. Objavljamo recept.

Iz tršega, manj kvašenega testa so oblikovale košarice in krožnik, primerne za pirhe ali dekoracijo. Prav tako so iz boljšega testa oblikovale pletenice. Vsaka udeleženka je eno pletenico pripravila za domačo peko, saj so pekače prinesle od doma. Ostale izdelke so spekle na delavnici.

Klasju se ni bati za obstoj

Ana Ivančič pove za tiste, ki se bojijo, da bo društvo razpadlo, da je njihov strah neupravičen. »V društvu je veliko podmladka,« poudarja.

Druge članice pa so povedale, da so se pridružile delavnici, ker jih veseli, se želijo kaj novega naučiti, so rade v družbi in želijo ohraniti tradicijo. Nekatere med njimi sicer pletenice izdelujejo doma, vendar se največ trikov naučiš, ko vidiš v živo.

Uvod v velikonočne praznike

Delavnica je bila nekakšen uvod v prihajajoče velikonočne praznike, ko društvo Klasje pripravlja dve razstavi. Prva bo 19. in 20. marca na Uncu, druga pa od 19. do 26. marca v Mercator centru v Cerknici. Zadnja dva dneva bodo ob določenih urah na razstavi prisotne tudi članice društva.

Sestavine za pripravo pletenice:

  • 1kg moke
  • 4 cela jajca
  • sol
  • sladkor
  • rum
  • vanilijin sladkor
  • 1 kvas
  • 8 dag masla
  • 4 dl mleka

Pripravimo skupaj:

Najbolje je, da na dno posode damo sol, da ne pride v stik s kvasom, dodamo moko, v njej naredimo jamico ter dodamo vse sestavine razen mleka in masla. Maslo damo v mleko in segrejemo toliko, da je mleko mlačno. Če je pretoplo, kvasovke v kvasu ne bodo delale in testo ne bo uspelo. Mlačno mleko počasi dodajamo moki in mešamo, da nastane mehko testo. Testo damo iz posode in gnetemo do prave teksture na pultu ali deski. Ko je testo dovolj zgneteno, ga damo nazaj v posodo in pustimo, da vzhaja. Ko prvič vzhaja ga damo iz posode, z rokami pretisnemo da nastane kvadrat, ga zavihnemo tako, da levo tretjino zavihnemo proti sredini, nato desno proti sredini, ter tudi od zgoraj dol in od spodaj gor. Z gonjo stranjo dol damo nazaj v posodo, da vzhaja še enkrat. Tako vzhajano testo damo na pomokano površino. Izdelamo izdelke po želji. Za pletenico odrežemo trakove, ki naj bodo že v osnovi zelo dolgi, režemo po obodu. Iz njih zvaljamo svaljke in spletemo kito. Okrasimo z okraski iz testa, ki je takšen kot za rezance, lahko tudi s pirhi pobarvani s čebulo ali naravnimi barvami. Okraske limamo na testo s pomočjo jajca, s katerim smo premazali pletenico. Pletenico pečemo na 180 stopinjah Celzija od pol do ene ure, odvisno od velikosti izdelka.

[smart-photo width=”100%” can_zoom=”false” can_change_mode=”true” draggable_zoom=”false” zoom_size=”fill” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#000000″ title_expanded=”true” slideshow=”false” tooltips=”true” tooltip_close=”Zapri” tooltip_full_screen=”Celoten zaslon” tooltip_random=”Naključna” tooltip_see_all_photos=”Poglej vse fotografije” tooltip_see_other_albums=”Poglej drug album” tooltip_slideshow=”Prezentacija” tooltip_toggle_thumbnails=”Predogledne sličice” tooltip_zoom=”Povečaj”] [/smart-photo]

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja