Obvestilo

Vetrolom poškodoval največ državnih gozdov na Notranjskem

Po ocenah družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG) je bilo v državnih gozdovih v lanskem vetrolomu poškodovanega preko 1,1, milijona m3 lesa. To predstavlja skoraj enoletni obseg poseka v državnih gozdovih, je ob robu današnje terenske seje koordinacijske skupine za sanacijo posledic vetroloma poudaril glavni direktor SiDG Zlatko Ficko. Ta ocena še ni dokončna.  V SiDG pričakujejo, da bo obseg poškodovanosti zaradi obilnih snežnih padavin in morebitnih gradacij podlubnikov še večji. Pri izvajanju del že opažajo, da je na določenih predelih obseg poškodovanih gozdov večji od naših prvotnih ocen in večji, kot ga je pri izdaji odločb za izvedbo sanitarne sečnje ocenil Zavod za gozdove. 

Decembrski vetrolom je poškodoval preko 60% vseh površin, ki jih zajemajo državni gozdovi. Med najbolj poškodovanimi so poleg kočevskih tudi notranjsko – snežniški gozdovi, kjer je danes  terenski ogled opravila koordinacijska skupina za sanacijo posledic vetroloma pod vodstvom Marjana Podgorška, državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Glede na ocene poškodovanosti, ki smo jih nazadnje naredili februarja,  je na Notranjskem preko 460.000 m3 poškodovanega lesa. Ocenjeni vetrolom na območju Postojne tako predstavlja več kot štirikratnik obsega letne sečnje.

Od Zavoda za gozdove so na SiDG do danes prejeli 2.104  odločb za izvedbo sanitarne sečnje poškodovanih gozdov, ki se skupaj nanašajo na 931.961  m3 lesa. V postopku izvajanja so odločbe v skupini količini 886.810 m3 lesa. Od tega so že posekali in odpremili 195.392 m3 lesa.

Sanacijo gozdov v tem trenutku izvajamo z naslednjimi kapacitetami zunanjih in lastnih izvajalcev:

PE Prilagojen kmetijski traktor, zgibnik in forwarder Strojna sečnja Žičnica
Kočevje 76 13 0
Postojna 147 12 7
Ljubljana 24 2 5
Maribor 31 3 2
Skupaj 278 30 14

Preračunano to pomeni, da dnevna zmogljivost poseka v državnih gozdovih trenutno znaša 12.800 m3. .

Snežne razmere so začetek sanacije zamaknile za skoraj dva meseca, na  nekaterih predelih pa sneg sanacijo ovira še danes in nam onemogoča dostop v gozd. V času obilnih snežnih padavin so delali le na okoli 30 % običajnih zmogljivosti, čeprav bi glede na obseg vetroloma in roke za sanacijo dela morali izvajati s polnimi zmogljivostmi. Sanacijo gozdov dodatno otežujejo omejitve na gozdnih cestah in na ostalih cestah, kjer zaradi omejevanja prevozov nastajajo dodatne težave s prevozi lesa.

Da bi zagotovili čim hitrejšo sanacijo poškodovanih državnih gozdov, so v  SiDG že takoj po vetrolomu sprejeli več ukrepov, med njimi prilagoditev programa dela, usklajevanje le-tega glede na nujnost, prilagoditev javnih naročil načinu izvedbe, zagotovitev dodatnih zmogljivosti za skladiščenje …

Sanaciji poškodovanih dreves bodo prilagodili tudi program prodaje gozdno-lesnih sortimentov. Predelovalcem lesa, s katerimi so letos podpisali dolgoročne prodajne pogodbe, bodo prednostno prodajali tudi les iz poškodovanih gozdov. Glede na Pravila družbe SiDG o načinu in merilih za prodajo gozdno lesnih sortimentov bomo lahko tem kupcem ponudili do 40 % povečanje količin pri hlodovini smreke in jelke ter ostali  oblovini. Preostali del prodaje gozdno-lesnih sortimentov, ki bodo posledica  sanacije poškodovanih gozdov, bomo izvedeli preko javnega zbiranja ponudb in javnih dražb.

V naslednji fazi po izvedeni sečnji  se bomo lotili obnove poškodovanih gozdov. Ukrepe bomo uskladili z Zavodom za gozdove.

Slovenski državni gozdovi, d.o.o.

 

Ne spreglejte

Drsanje po Cerkniškem jezeru: previdno!

Notranjski regijski park zaradi odjuge ta konec tedna in v prihodnjem tednu drsanje po Cerkniškem jezeru ODSVETUJE. Jezero …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja