Obvestilo

Vilharjevo priznanje 2022 v roke Beti Bricelj

Na večer slovenskega kulturnega praznika so v Kulturnem domu Postojna na osrednji občinski slovesnosti podelili občinsko priznanje za dosežke na kulturnem področju, ki ga je tokrat prejela umetnica Beti Bricelj.

 

Kot je uvodoma dejal župan Igor Marentič, je kultura del vsakega izmed nas. »Kultura je tudi to, da sosedu privoščimo nov avto. Je privilegij, ii nam bogati življenje, a je žal prevečkrat prezrt.«

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Miran Žitko, ki je na področju kulture v postojnski občini pustil velik pečat. Kultura je namreč njegov način življenja, pravi, in se tudi po bližnji upokojitvi iz nje ne bo povsem umaknil. Kot je dejal, proces napredka kulture traja predolgo in to se neizbrisno pozna na odnosih med ljudmi. O Prešernu – njegov lik nas je spremljal skozi vso prireditev – pa:  »Če že prebiramo njegove pesmi, poiščimo sporočilo v njih.«

Slovesnim nagovorom je sledila podelitev priznanja Miroslava Vilharja, ki ga je za leto 2022 prejela odlična postojnska umetnica Beti Bricelj. Ker je bila odsotna zaradi službenih dolžnosti je priznanje v njenem imenu prejela mama Klara Bricelj.

Postojnčanka Beti Bricelj je skozi svoje značilno slikarsko ustvarjanje v slogu geometrijske abstrakcije in konstruktivizma postala mednarodno uveljavljena in prepoznavna umetnica. Za svoje delo je prejela priznanja in nagrade, predvsem v tujini. Povabljena je bila na številne umetniške simpozije in je razstavljala na številnih razstavah tako doma kot v tujini. Njena dela so tako v zasebnih kot v muzejskih zbirkah v Sloveniji in po svetu in ostajajo tudi trajno zabeležena v različnih katalogih in knjigah sodobne umetnosti. Postojnčani pa so njena zgodnja dela lahko videli kmalu po odprtju galerije Na vogalu ter pred več kot desetletjem v galeriji Epica v Postojni. Skozi slikarstvo in likovno razmišljanje je leta 2007 sprejela arhitekturni izziv kot likovno umetniško vizijo, ki se je realizirala kot ‘pot sonca’ na fasadi stavbe poslovno trgovskega objekta Epicenter B2 v Postojni. Najpomembnejši namen njenih umetniških del je, da se opazovalci ustavijo in se potopijo v sliko, saj so prisiljeni razmišljati o njenem učinku.

Beti Bricelj je umetnica, ki je uspela s svojim delom prepričati tujino in je vodilna na področju geometrijske abstrakcije pri nas, v mednarodnem kulturnem prostoru pa jo umeščajo med vrhunske avtorje te likovne smeri.

S svojo ustvarjalnostjo je tako ime Postojne in Slovenije v zadnjih dveh desetletjih velikokrat ponesla v svet. Njen opus je obsežen, impresiven in edinstven.

Kulturni program so ustvarili glasbeniki Tinkara Kovač, Tomaž Nedoh in Stefano Bembi, recitator Andrej Berginc in plesalke Baletnega društva Postojna, prireditev je povezovala Tjaša Blaško.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Foto Atelje Postojna

Beti Bricelj

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja