Obvestilo

Vipavski konjeniki zmagali s 30-metrskim mlajem

Postojna – Najvišje ležeče primorsko mesto so včeraj preplavili furmani. Tradicionalni furmanski praznik, ki je letos beležil že svojo 25. obletnico, je postal ena najpomembnejših etnoloških prireditev tako v Postojni kot v Sloveniji.

Člani Konjeniškega društva sveti Štefan Vipavska dolina so na prizorišče Furmanskega praznika pripeljali 30-metrski mlaj in si s tem prislužili prvo nagrado. Drugo nagrado so letos osvojili  Člani društva Merišče iz Merč, ki so prikazali prevoz kraškega vodnjaka. Prav za to priložnost so jim ga posodili v Tavčarjevem kamnolomu iz Povirja.

Konjeniškemu društvu Naklo, ki je letos pripeljalo največji ohranjeni furmanski voz parizar v Sloveniji z vinskimi sodi, ročni voz za spravilo pridelkov s polja, je pripadla tretja nagrada. prikazali pa so tudi prevoz babice k porodnici.

Sicer se je skozi središče Postojne podal sprevod približno 15 skupin s furmanskimi vozovi, tovori in konji.

133 let postojnskega turističnega društva

Glavni organizator Furmanskega praznika, Turistično društvo Postojna, letos beleži 133-letnico delovanja. Ustanovljeno je bilo leta 1883 z imenom Društvo za olepšanje postojnskega trga in v povzdigo dohajanja tujcev ter je prvo, ki je imelo Pravila poleg v nemškem tudi v slovenskem jeziku. Ima status društva, ki deluje v javnem interesu, ki ga je podelilo ministrstvo, pristojno za turizem.

Programsko je zelo dejavno, saj združuje številna področja dela preko komisij in z veliko mero prostovoljnega prispevka.

Ponovnega odziva domačinov na letošnjem Furmanskem prazniku so bili zadovoljni, namje povedala predsednica Marica Gombač.

Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja