Postojnska jama Triglav
Obvestilo
Vizije Slovenije 2050, Postojna 24. marec 2016. Foto: Klavdija Hiti
Vizije Slovenije 2050, Postojna 24. marec 2016. Foto: Klavdija Hiti

Vlada in aktivni državljani v Postojni skupaj snovali vizijo razvoja Slovenije. Ministrica Smerkoljeva verjame v sposobnosti državljanov.

Postojna/ljubljana – Polna dvorana udeležencev delavnice Slovenija 2050, ki je bila minuli četrtek v Postojni, je po oceni Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko novo potrdilo vladi, da je bil pristop, da se v proces priprave Vizije Slovenije 2050 pritegne čim več motiviranih in aktivnih predstavnikov slovenske družbe, pravilna odločitev. Omenjena vladna služba je namreč skupaj z Ministrstvom za finance in Uradom za makroekonomske analize in razvoj zadolžena za pripravo nove krovne Strategije razvoja Slovenije. Ministrica Smerkoljeva razvoj države vidi predvsem “kot zgodbo širjenja prepoznavnosti naše države, kot zgodbo so-ustvarjanj edinstvenih in nadarjenih državljanov, ki znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno in se obenem osebno in profesionalno razvijati.”

Več kot 50 udeležencev iz Postojne, Cerknice, Pivke, Idrije in drugih okoliških krajev je preko aktivnega dela po skupinah iskalo obstoječe pozitivne zgodbe, vzvode in poti, kako lahko v Sloveniji uresničimo zastavljene cilje vizije, med katerimi ima kakovost življenja pomembno vlogo. Na plan so prišle sveže ideje, potrdile so se potrebe po zaupanju, novih priložnostih in zelenih izzivih, na koncu pa je prevladalo mnenje, da ob vsem, kar nastaja na dogodkih po Sloveniji, ne smemo zanemariti na pregovorno moč zdrave slovenske pameti. Zbrani udeleženci so bili enotnega mnenja, da bodo tudi v nadaljnjih korakih po svojih najboljših močeh kot aktivni državljani poskušali ne le oblikovati, temveč tudi uresničevati vizijo.

Vtise iz novembrske delavnice »Prihodnost ni daleč. Slovenija 2050« je z udeleženci v Postojni delil tudi Matej Grošelj. Poudaril je, da je bil proces, ki je bil voden s strani OECD, zanj edinstvena izkušnja, saj so lahko vsi udeleženci, različnih strokovnih profilov in delovnih področij, delili svoje ideje in znanja. Dejal je, da je četrta industrijska revolucija, zaznamovana z digitalizacijo, za Slovenijo odlična priložnost, saj se lahko hitreje in lažje prilagodi na nove trende prihodnosti.

Ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, pa je v nagovoru poudarila, da živimo v izrazito negotovih časih in da je danes, bolj kot kadarkoli, pomembno, da razmišljamo, kako bomo živeli jutri. Stanje v Evropi in drugod po svetu ni rožnato, soočeni s posledicami finančne in gospodarske krize, podnebnimi spremembami, migranti na dvoriščnih vratih, terorističnimi grožnjami in napadi, brez odgovorov na staranje prebivalstva, brez učinkovitih rešitev za težave mladih, to je le nekaj situacij, ki nas ne puščajo ravnodušne. Prepričana je, da smo Slovenke in Slovenci dovolj sposobni, dovolj motivirani in dovolj trmasti, da bomo znali najti prave poti in prave odgovore. Svoj nagovor je sklenila z naslednjimi mislimi: “Iskreno verjamem, da bomo do te zgodbe prišli tudi v Sloveniji – v doglednem času. In da bomo dosegli preboj, se moramo povezovati vsi ljudje dobre volje, z vsemi svojimi znanji in izkušnjami. Da bomo sadili semena sprememb, da jih bodo naši rodovi s ponosom želi v prihodnosti.”

Ne spreglejte

Primorsko-Notranjska regija z več kot 40 okužbami

Največ na novo odkritih okužb s koronavirusom je bilo v soboto v Vipavi in Slovenski …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja