Obvestilo

Vnovični občinski referendum o vadišču Poček ni dobil zelene luči

Postojnski občinski svet je z veliko večino zavrnil predlog treh svetnikov iz vrst Liste za mlade in Levice, da bi na sejo uvrstili točko o razpisu svetovalnega referenduma o ukinitvi osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku.

Skupina občinskih svetnikov je predlagala nov posvetovalni referendum o vojaškem poligonu na Počku, a je velika večina svetnikov, kar 17, predlogu nasprotovala, podprli so ga le trije svetniki, torej predlagatelji, je za TV Slovenija poročala Barbara Renčof.

Referendum kot predvolilna poteza?

Razlogi, zakaj so svetniki predlogu nasprotovali, so bili različni – nekateri so ocenjevali, da gre za predvolilno potezo, ki je všečna volivcem, drugi pa so bili mnenja, da s še enim, enakim referendumom ne bi rešili ničesar.

Znano je, da se je že na prvem referendumu, leta 2000, za zaprtje vadišča na Počku izreklo 70 odstotkov občanov, a njihova volja ni bila udejanjena. Predlagateljica Tina Žigon je pred sejo za TV Slovenija pojasnila, da so se za predlog odločili, namerava  vlada iz državnega proračuna vložiti več kot 40 milijonov evrov in imajo ljudje pravico povedati, kaj si o tem mislijo

Igor Marentič: Referendum ni potreben

Postojnski župan Igor Marentič je za TV Slovenija dejal, da referendum ni potreben, gotovo pa ne v tem trenutku. Po poročanju Radia Slovenija pa je opozoril še, da je bil predlog vložen zelo na hitro in da bi si morali vzeti več časa za pripravo takšnega sklepa.

Na ministrstvu za obrambo naj o pobudi za referendum ne bi vedeli ničesar, z ministrstva za javno upravo pa so opozorili, da sama občina ne more razpisati ponovnega referenduma, ker gre za nekaj, kar ni v njeni pristojnosti.

MMC RTV SLO, Radio Slovenija, Televizija Slovenija/Novice z Notranjske

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja