Obvestilo

Voda in zrak na Cerkniškem po požaru nista onesnažena

Prvi podatki analiz morebitnih škodljivih vplivov po požaru v podjetju Fragmat v Podskrajniku so spodbudni, vendar Civilna zaščita Cerknica prebivalcem svetuje, da so do rezultatov analiz obnašajo kot da gre za zdravju škodljive snovi, so na novinarski konferenci v prostorih občinske uprave Občine Cerknica opozorili pristojni, ki so podali pojasnila glede požara in ogroženosti ljudi in okolja. 

Vzorčenje vode bo potekalo še prihodnji teden na nekoliko širšem območju, na katerem bi po predvidevanjih Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne lahko prišlo do onesnaženja. »Vzorčili bomo vodotoke Rak, Cerkniščica, Malni in Ljubljanica,« je na novinarski konferenci povedala Janja Turšič iz Arsa.

Prekuhavanje vode zgolj preventivno

Anton Kranjc, direktor Komunale Cerknica,  je povedal, da je zadovoljen, da je vodovodni sistem uspel zagotoviti dovolj velike količine vode za gašenje. Kanalizacijski sistem na območju obrtne cone je tako kot sama cona nov in velik, da voda s požarišča še ni odtekla po meteorni kanalizaciji v vodotok, pač jim je iztok uspelo zablokirati in namestiti ustrezne lovilne naprave za onesnažene delce. Kljub temu da ni bilo dokazano onesnaženje vode, so se preventivno odločili prebivalce pozvati, naj vodo pred uživanjem prekuhavajo.

Živali naj ostanejo doma

Uprava RS za varno hrano pa je pozvala prebivalce, naj pašnih in drugih živali ne spuščajo na pašo ali v naravo. V prihodnjih dneh pa bo jasno, ali je onesnažena krma za živali oziroma povrtnine in sadje, ki je že dozorelo na vrtovih in v sadovnjakih. O vseh ugotovitvah meritev bodo prebivalci obveščeni, zaenkrat pa po besedah Jerneja Drofenika nevarnosti ni. Inšpektorji so vzeli tudi vzorce trave, ki so jih poslali na analizo v laboratorij v Maribor. Prve rezultate pričakujejo sredi prihodnjega tedna. »Glede na prejšnje primere ne pričakujemo večje kontaminacije,« je napovedal Drofenik.

Na novinarski konferenci so povedali še, da zaradi fotovoltaične elektrarne na strehi Fragmata, ki je prav tako v celoti pogorela, ni prišlo do onesnaženja s kakšno od strupenih ali rakotvornih snovi. “To je bila težava le za gasilce med gašenjem, vendar smo bili na elektrarno opozorjeni, prav tako smo med požarnimi vajami vadili tudi gašenje na stavbah s tovrstno elektrarno,” pa je pojasnil vodja intervencije Blaž Kranjc.

Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka bodo ob idealnih vremenskih pogojih s sanacijo požarišča začeli šele po začetku šolskih počitnic, saj bi lahko delce odnašalo v zrak.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič / Občina Cerknica

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja