Obvestilo

Vojno trpljenje, ujeto v slike

Danes popoldne so v Jožefovi galeriji v Logatcu odprli razstavo zamejskega umetnika Andreja Kosiča Trpeča metamorfoza. Avtor s svojimi slikami obuja zgodovinska dejstva in lastne spomine na drugo svetovno vojno. Ni ga torej navdihnila le lepota stvarstva, temveč tudi trpljenje.

»Andrej Kosič je svetovljan, izrazito vitalen slikar, ki se izraža v različnih likovnih tehnikah, različnih slogih … « je o umetniku, ki svoje likovno delovanje že dobrih šest desetletij deli z občinstvom, tako domačim kot mednarodnim, dejala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Na platno je prenesel neizbežne človeške usode, ki so družbo zajele v času vojnih in povojnih grozot, in tako ustvaril dokumentarno vrednost svojega rodnega in širšega slovenskega prostora. Od gledalca zahteva natančno, pozorno in celo kontemplativno gledanje.

Izredno vlogo v njegovem slikarstvu imajo barve. »Razstava nas vodi od zemeljskih barv do zelenila, ki napoveduje pomlad, rojstvo, v modrino, ki je najbolj duhovna barva,« je med drugim dejala Stibilj Šajnova. Slike, ki so razstavljene v Jožefovi galeriji, so v Logatec priromale iz Cerja, kjer je ob poti miru njihovo simbolno mesto.

Andrej Kosič svoje bogato in raznoliko likovno delovanje že dobrih  šest desetletij deli s širšo publiko, uveljavil pa se je tudi v mednarodnem prostoru. Imel je več kot sto samostojnih razstav doma in v tujini.

Blanka Markovič Kocen

Foto: R. K.

Ne spreglejte

V Postojni odprli Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov

V Zdravstvenem domu Postojna so prepoznali nujnost okrepitve pomoči otrokom in mladostnikom s težavami v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja